Иновационен чип увеличава капацитета на флаш паметта


Наскоро корейският гигант
Samsung представи уникален за технологичната индустрия 32-гигабитов флаш чип, произведен по 40-нанометров процес. Чипът притежава характеристики, които прекрачват поредната граница при флаш паметите и неслучайно експертите смятат, че ще осигури сериозни успехи на компанията производител.

На базата на чипа ще се изграждат флаш карти с капацитет до 64GB, които побират 64 часа висококачествени видео материали или 16 000 mp3 файла, равни на приблизително 1 340 часа слушане на музика. Тези показатели са доста високи, когато се има предвид, че основното приложение на такъв вид чипове е при дигитални фотоапарати, портативни плеъри и мобилни телефони.

За първи път в изработката на подобен чип се използва архитектурата CTF (Charge Trap Flash). Тя се основава на специална структура, изградена от тантал, алуминиев оксид, нитрид, оксид и силиций, откъдето идва и наименованието й – TANOS. Благодарение на тази технология, Samsung постига значително бързодействие и ефективност на чипа.

TANOS CTF е резултат от дългогодишните експерименти на специален отдел на Samsung, който се занимава с тестване на полупроводници. Структурата на TANOS беше представена още през 2003 година на Международната среща за електронни устройства.

Новите методи, по които е произведен чипа, му дават по-високо ниво на надеждност и контрол над процеса на складиране на информацията. Клетките, в които се записва информацията, например, са с 28% по-малки от обикновено, поясняват експертите.

Обикновено при Samsung компонентите на флаш чиповете се базират на 70-нанометрова технология. 40-нанометровият процес, използван при новия продукт на компанията, позволява по-голямо количество памет да бъде заложена в полупроводниковия чип.

Според анализатори от Gartner, твърдите дискове в момента предлагат най-добри цени за гигабайт памет. Samsung обаче отговарят на това с флаш чип с размерите на човешки нокът и много висок капацитет, който същевременно е значително по-малък дори от 1.5-инчов хард-драйв.

Анализаторите добавят и още един факт, който според тях ще допринесе за успеха на продукта на Samsung – флаш чиповете притежават качество, което грубо казано може да се определи като „статичност”. Това означава, че при тях няма подвижни части, които могат да се повредят. Освен това информацията, веднъж записана, се запазва дори и при изключване на захранването.

Флаш паметта ще намира все по-широко приложение, тъй като дава по-големи възможности на устройствата, които я ползват. След като чипът на Samsung е вече факт, въпрос на време е на пазара да се появят мобилни телефони, фотоапарати и плеъри с по-висок капацитет на паметта.

Друга интересна новина от Samsung е, че компанията смята да представи следващата година лаптопи, работещи с NAND флаш памет. По този начин флаш паметта ще започне да обособява още една своя ниша в PC индустрията, наред с вече много популярните USB флаш джаджи.

Коментар