Fujifilm и Xerox се договориха за сливане

Xerox и Fujifilm се обединяват в компания с общи годишни приходи от 18 милиарда долара

Ръководствата на Fujifilm и Xerox подписаха споразумение, коeто предвижда сливане на двете компании в съвместно предприятие, според официалната информация от вчера.

Обединената компания ще се стреми да бъде лидер в перспективните технологии за печат и „умните” решения за офиса, с общ годишен оборот в размер на около 18 милиарда долара.

По силата на споразумението, Xerox ще получи 2,5 млрд. долара под формата на специални дивиденти ($9,8 на акция) и ще притежава 49,9% от новата компания, а Fujifilm става собственик на останалите 50,1%, т.е. ще държи контролния пакет от акции.

Сделката вече е одобрена с анонимно гласуване от бордовете на двете компании. Новата фирма ще се нарича Fuji Xerox, с централи в САЩ и Япония и представителства в над 180 държави по света. Компанията ще използва търговските марки Xerox и Fuji Xerox.

Според предварителните оценки, обединената компания ще пести годишни разходи в размер на 1,7 млрд. долара към 2022 г., а икономиите към 2020 г. ще възлизат на 1,2 млрд. долара годишно.

Обединението ще бъде съпроводено също с организационни и други разходи, оценявани към момента на 1,4 млрд. долара. Те ще натежат основно през първите три години от работата на новата компания.

Главен изпълнителен директор на Fuji Xerox ще стане сегашният шеф на Xerox – Джеф Джейкъбсън. В обединения борд на директорите ще влязат 12 души – седем от Fujifilm и петима от Xerox.

Коментар