Огромна загуба отчете чипмейкърът Qualcomm

Qualcomm плати над 5 млрд. долара данъци, за да върне печалбите си в САЩ

Американският разработчик на чипове Qualcomm отчете огромна загуба за първото тримесечие на финансовата 2018 г., заради разходи, свързани с данъци и глоби.

За отчетния период, приключил на 24 декември, чистата загуба на Qualcomm възлиза на 5,95 млрд. долара, докато година по-рано чипмейкърът отчете печалба от 0,7 млрд. долара. Лошият резултат се дължи отчасти на глобата от 868 млн. долара, наложена на компанията от Комисията по честна търговия на Южна Корея.

През декември 2016 г. корейският регулатор постанови, че Qualcomm  злоупотребява с доминиращото си положение на пазара, като принуждава производителите на телефони да плащат такси за ненужни патенти, а в случай на отказ – ги заплашва да прекрати доставките на чипове.

През януари т.г. Европейската комисия наложи на Qualcomm глоба в размер на 1 млрд. евро, заради това, че е подкупила Apple да използва само нейни чипове в iPhone и iPad. Тази глоба ще бъде вписана в следващите финансови отчети на чипмейкара.

В края на 2017 г. Qualcomm плати 5,3 млрд. долара данъци за връщането на печалби в САЩ. С подобни разходи са натоварени и редица други американски компании, за които новото данъчно законодателство на САЩ стана по-благоприятно.

Коментар