Lenovo с рекордни приходи, но на загуба

Приходите на Lenovo за последното тримесечие достигнаха 12,94 млрд. долара

Неочаквана загуба отчете производителят на компютри Lenovo за периода октомври-декември, въпреки че приходите на компанията са най-големи за последните три години.

През третото финансово тримесечие чистата загуба на Lenovo възлиза на 289 млн. долара, спрямо печалба в размер на 98 млн. долара година по-рано. Анализатори, анкетирани от Блумбърг, очакваха печалба от 124,5 млн. долара.

За отчетния период Lenovo отписа около 400 милиона долара, във връзка с преоценката на отсрочени данъчни активи в САЩ. Тези загуби са причинени от обновяване на данъчните закони в Съединените щати.

В бъдеще подобни загуби не се очакват. Освен това САЩ намалиха ставката за корпоративния данък, което ще се отрази благоприятно на печалбата на Lenovo и други компании, работещи на американския пазар.

Приходите на китайския производител на компютри и мобилни устройства са нараснали през тримесечието до 12,94 млрд. долара, спрямо $12,7 млрд. година по-рано. Това е най-високият резултат на компанията в последните три години.

В периода октомври-декември 2017 г. компютърното подразделение на Lenovo е генерирало приходи в размер на 9,3 млрд. долара, което е с 9% повече на годишна база. Печалбата възлиза на 416 млн. долара. Компанията е продала 15,7 млн. РС, или колкото през последните три месеца на 2016 г.

Подразделението Lenovo Data Center Group, което отговаря за сървърите и друго ИТ оборудване за дейта центрове, регистрира най-високите си приходи за последните две години – 1,2 млрд. долара, а загубите намаляват от 94 до 56 млн. долара.

Lenovo Mobile Business Group – подразделението за мобилни устройства – завършва третото финансово тримесечие с приходи в размер на 2 млрд. долара и загуба от 92 млн. долара. Компанията е увеличила продажбите в Северна Америка, благодарение на устройствата Moto, предлагани от оператори.

Lenovo планира да отвори около 1000 нови магазина в Китай през следващите три години за продажба на широк спектър от продукти, влизащи в портфолиото на компанията. В краткосрочна перспектива Lenovo очаква позитивно влияние от промяната на корпоративните данъци в САЩ.

Коментари по темата: „Lenovo с рекордни приходи, но на загуба”

добавете коментар...

  1. Saevar

    и аз съм съгласен с колегите под мен, имам тел. Леново след 2 години започна да се ебава тъчскрийна едвам съм го закърпил в момента с апп който го калибрирам на 3 дена веднъж, а иначе като параметри е див кон много ми харесва ….

  2. Sindel

    И аз като собственик на скъп лаптоп Леново, освен проблеми и седене по сервизи заради дефектни матрици, дефекни батерии друго няма какво да кажа за тази марка. Остава в историята за мен.

  3. bluewater

    Горд собственик съм на телефон Леново. Смело мога да твърдя че никога повече няма да купя нищо с марка Леново.

  4. джендар

    Ами много лесно е станал номера, някой Българин е счетоводител! Сега ще намалеят малко персонала, ще им отрежат безплатните напитки, ще им увеличат малко работата и пак ще са на минус ! Това само като за начало по образец от тукашните Работодатели!

Коментар