Казуо Хираи оздрави Sony и се оттегля от поста CEO

Под управлението на Казуо Хираи японският гигант Sony преодоля кризата

Sony планира рокада на върха в управлението си, стана ясно тази седмица при обявяване на финансовите резултати за последното тримесечие, които потвърждават възхода на компанията под ръководството на Казуо Хираи.

Кеничиро Йошида, в момента финансов директор на Sony, ще заеме поста на главен изпълнителен директор и президент на компанията, считано от 1 април 2018 г. В същия ден настоящият CEO и президент Казуо Хираи ще стане председател на борда на директорите на Sony.

Промяната във висшия мениджмънт на Sony вече е одобрена от борда на директорите на японската компания, като се отчита обективният факт, че по време на управлението си Казуо Хираи успя да изведе Sony от кризата.

Хираи оглави Sony преди шест години. Той назначи Кеничиро Йошида на поста финансов директор през 2013 г. и заедно с него планира и реализира стратегията на компанията за излизане от кризата.

Тригодишният план вече е изпълнен и съдейки по финансовите резултати – успешно. Sony ще пристъпи към реализацията на нов план, който предстои да бъде обнародван и стартиран едновременно със смяната на висшето ръководство.

За третото тримесечие на финансовата 2017 година, приключило в края на декември, Sony отчете приходи в размер на 23,649 млрд. долара, което е с 11,5% повече спрямо същия период на предходната година.

Оперативната печалба на Sony за тримесечието възлиза на 3,105 млрд. долара, бележейки ръст от 279,8%. Печалбата преди данъци е нараснала с 418,1% до 3,036 млрд. долара, а чистата печалба се е покачила с 1407,3% до 2,619 млрд. долара.

Коментар