ИТ индустрията чака спасителни ходове от Обама

Силициевата долина, където е концентриран в най-голяма степен хай-тек бизнесът, очаква спасителни ходове от страна на новия президент на САЩ Барак Обама. ИТ индустрията е под угрозата на надигаща се рецесия и масови уволнения.

Погледите сега са насочени към първия чернокож президент на Америка, който има амбициозни планове за високотехнологичния сектор. Обама счита за една от най-важните си задачи внедряването на модерни ИТ в правителствената администрация.

В Калифорния наричат новия обитател на Белия дом “технопрезидент”. ИТ бизнесът смята, че Джордж Буш е недооценил значението на хай-тек отрасъла.

Планът за технологии и иновации на Обама цели да издигне престижа на ИТ индустрията. Показателно е и намерението на президента да комуникира редовно с американците през видео сайта YouTube. Той говори също за необходимост от интерактивна мрежа между президента и правителството, която ще промени взаимоотношенията им.

Обама е решен да преодолее изоставането в интернет на някои райони в САЩ. Чрез специална правителствена програма той възнамерява да развие широколентовия достъп навсякъде в страната.

Новите технологии са способни да укрепят цялата икономика и Обама разбира ясно това, коментират анализатори на хай-тек отрасъла. Президентът планира да назначи ИТ експерт с ранг на министър в администрацията. Това ще бъде първият Chief Technology Officer в историята на САЩ, коментираха от сайта techpresident.com.

Имащият честта да заеме високия пост ще бъде натоварен със задачата да внедри най-съвременни технологии в структурите на всички правителствени нива. Слуховете дори водят към легендите Бил Гейтс и Стив Джобс като евентуални избраници на Обама за новия технологичен пост в администрацията.

Коментар