Intel доминира при суперкомпютрите

Все повече суперкомпютри използват процесори на Intel, показва новият списък Tоп 500. Четириядрените чипове Xeon са в основата на високопроизводителни машини, които увеличават възможностите за научни изследвания и анализи.
В поредното издание на класацията 379 от най-мощните 500 системи в света, вкл. третият по скорост компютър, използват Intel. 49 от системите в Tоп 100 са базирани на интелски процесори.
Първи в списъка Топ 500 е суперкомпютърът RoadRunner – Blade Center QS22/LS21 на IBM, който има 129 600 ядра и достига производителност 1105 терафлопа. Машината се базира на Cell чипове и двуядрени AMD Opteron. 
Системите, които използват четириядрени Xeon чипове, доминират в класацията – те са 288 на брой. Новите 45-нанометрови процесори Xeon 5400 са вградени в 222 системи, като 32 от тях са захранвани от нисковолтови варианти.
Суперкомпютърните платформи, базирани на Intel, играят основна роля в редица сфери на изследвания – от подобряване на безопасността при изследване на космоса до прогнозиране на състоянието на климата в глобален мащаб. По-„конвенционални” индустрии като финансовите услуги и здравеопазване също използват Intel-базирани системи, за да постигат по-бързи и по-точни резултати.
В допълнение към хардуера, Intel предоставя на суперкомпютърната индустрия набор от софтуерни инструменти, вкл. компилатори и MPI библиотеки, които помагат на потребителите да извлекат максимални ползи от многоядрената обработка и да подобрят ефективността на клъстерните решения. Близо 75% от системите в Tоп 500 използват софтуерни инструменти на Intel.
През последната година Intel постигна значителен пик във високопроизводителните компютърни технологии в сътрудничество с Cray Supercomputer и НАСА.
Междувременно, компанията си партнира с SGI и НАСА в суперкомпютърния проект Pleiades, който си е поставил за цел да постигне производителност от 1 петафлоп през 2009 година и 10 петафлопа (или 10 000 трилиона операции в секунда) до 2012-а.

Коментар