220 лв. е средната цена на оферта за електроника в OLX

Все повече потребители предпочитат да публикуват обяви и да ползват платформата OLX от мобилните си телефони, съобщи Камен Янкулов

Смартфоните традиционно са най-търсеният и предлаган артикул в категория „електроника” на OLX, а най-популярната марка остава iPhone, следвана от Samsung, по данни на онлайн платформата, изнесени на пресконференция днес.

Водещи по търсене за цялата страна са категориите „автомобили и авточасти”, „електроника” (в частност мобилни телефони), както и „автоаксесоари и уреди за навигация”. Сред най-популярните сегменти на OLX попадат и „компютърни части и аксесоари”, „спортни стоки”, „гуми и джанти”.

Данните на OLX показват, че средните цени на артикули по категории са както следва: aвтомобили: 3500 лв.; aвточасти: 200 лв.; дом и градина: 180 лв.; eлектроника: 220 лв.; за бебето и детето: 63 лв.; машини, инструменти, бизнес оборудване: 950 лв.; мода: 73 лв.; спорт, книги и хоби: 75 лв.  

За изминалата година най-активен град, спрямо броя обяви на глава от населението, е Варна с показател 0,3, предимно с обяви в категория „мода”. Най-малко обяви са публикувани от потребителите в Благоевград – 0,06 обяви на глава от населението.

Данните на OLX отчитат и специфика при най-търсените и най-предлаганите стоки по региони. Най-много запитвания за категория „електроника” са направени в Бургас, Пловдив и Търговище. В София най-търсени са обявите за работа, което е продиктувано от по-доброто заплащане и повечето свободни позиции на пазара на труда. Перник и градовете в района остават автомобилните столици на България, където търсенето и предлагането е най-високо. Любопитен факт е, че най-търсената марка автомобил в Перник е Голф.

От компанията отчитат запазване на тенденцията за ръст на потребителите, които предпочитат да публикуват обяви и да ползват платформата от мобилните си телефони. Броят на потребителите на мобилното приложение на платформата са нараснали с 25,5% през 2017 г., докато регистрираните нови потребители за същия период са 302 624. Публикуваните нови обяви от мобилното приложение и мобилната версия за 2017 г. са 2 388 587, спрямо 1 671 234 нови обяви, публикувани от десктоп, или 43% повече.

От 2017 г. OLX въвежда нови правила в категория „животни”, разработени съвместно с фондация „4 лапи”. Задължително е развъдниците на кучета и котки да посочват номер на лиценз, регистриран в ОДБХ. В платформата вече са забранени и продажбите на СИМ карти и акаунти в платформи за видео игри.

Коментари по темата: „220 лв. е средната цена на оферта за електроника в OLX”

добавете коментар...

  1. До ха

    И какво печели OLX от това? Еконт – да, но OLX?

  2. ха

    Anonymous да приемем, че можеш да определиш качеството на пратката веднага като я отвориш – нещо, което за 99% от електрониката е изключително трудно и почти невъзможно! Тогава ти трябва да платиш цената за връщането на пратката, но в еконт обикновено няма да ти вземат тази сума – ще водят пратката като непотърсена, а ти ще си отидеш.
    Освен това имай предвид, че коректен продавач в 90% от случаите означава и коректен купувач. Ако купувачът ти е некоректен, то защо да му пращаш пратка, само за да ти я върне обратно и да се вътриш ти с пощенските разходи. Но точно тези разходи са далаверата и за olx и за еконт.

  3. Anonymous

    Изглежда конкуренти налазиха форума 😀 Хора, как ще ме прецака някой дребен мошеник с менте продукт, като мога да отворя пратката от еконт и да прегледам, преди да платя?

  4. Mir4o

    Присъединявам се към предишните коментирали, понеже статията е поръчкова, не се споменава нищо за измамниците в сайта. А те не са никак малко! Сменят профилите си постоянно, пускат обява за несъществуващ продукт, придружена със снимки намерени в мрежата, изпращат подобен(евтин) или развален продукт и какви ли не други шашми.
    ОЛХ колкото и да им се ще да станат дори и долнопробно копие на ИБей, хич няма да им се получи с безотговорното им отношение и съзнателно неглижиране на проблемите.
    Що се отнася до самото “изследване” в статията, не виждам нищо необичайно в топ категориите, хората просто очакват да купят боклуци на ниски цени. Гуми, джанти, коли, телефони, дрехи- неща за които традиционно не сме склонни да платим по- скъпо, когато са втора ръка.

  5. Anonymous

    OLX работи, можеш всичко да продадеш там, но е вярно, че може и по-добре

  6. олх

    Доста поръчкова новина.
    1. Потребителите публикуват повече през мобилното приложение, защото olx нарочно са възпрепятствали тази възможност през компютър. Опитвал съм през два различни браузъра и при двата, при опит за избиране на категория бъгва. Ясно, че оlx искат да се ползва приложението, което им носи допълнителен дивидент и затова тук е болтнат дори текста с тази част.
    2. Рейтинг система имаше преди, но беше премахната. Olx не им пука за потребителите им, дали някой ги лъже, дали се набутват. Olx не са нормален сайт като ибей примерно. Рейтингите само биха възпрепятствали измамници да пускат обяви, а това не е желано от olx. Те предпочитат измамника да си плаща за вип обява, а да лъже колкото си иска хора. Няма и форма за оценки, когато даден купувач е некоректен и само поръчва без да взима пратката, така други продавачи не могат да се предпазят от него.
    3. Сложиха абсурдно високи такси за промотиране на обяви. Тези такси понякога са по-скъпи от самата продавана стока в някои обяви. Има абсурдни лимити за по 1-2 обяви в конкретна категория. Което прави търсенето на желано нещо много по трудно. Например ако потребител има 3-4 неща за продаване, ги слага в една обща обява, а така всяко от тях е по-трудно за намиране от купувач.
    4. Докато сайта се казваше prodavalnik и изповядваше различна политика, бе доста по-добре. Новите собственици с действията си показаха само, че ламтят за пари и грам не им пука за потребителите.

    Само потребителите могат да покажат, че сегашната политика на сайта е отблъскваща като спрат да използват само него. ПУБЛИКУВАЙТЕ ОБЯВИТЕ СИ И В ДРУГИ ПОДОБНИ СТРАНИЦИ!

  7. Anonymous

    Много ефективна платформа, стига да улучиш цената. Продадох няколко продукта в OLX доста бързо и без проблеми

  8. -> oxl.bg

    Да вземат да пуснат рейтингова система, и който няма профил да не може да гледа номера! Само с цигани дето поръчват не вземат поръчките се занимава човек! ТУЙ на к’во мяза??

Коментар