Сърфирането в уеб носи повече вируси от и-мейла


Компаниите прихващат все повече вируси от сърфирането на техните служители в уеб, отколкото през електронната поща. Това твърди ново проучване на анализаторите от IDC Дания.

30% от компаниите с 500 и повече служители са се заразили в резултат на интернет сърфиране. В същото време около 20-25% от тези фирми са имали проблем с вируси от електронната поща, показва проучването.

 
Атаките идват и от относително безвредни он-лайн източници. Такъв може да бъде например уеб сайт за покер, който зарежда троянски кон на РС-то на потребителя при даунлоуд на помощна програма.
 
Оказва се също, че 40% от анкетираните фирми са били инфектирани с вируси, независимо че 75% от тях прилагат политики за сигурност. Рискът от инфекции е 5 пъти по-голям, ако служителите се оставят необезпокоявани и без мониторинг да ровят в интернет, казват от IDC.
 
Решението обаче не е в забрана на служителите да ползват уеб за лични цели. Това не е реалистично, в частност като дългосрочна политика, посочват анализаторите.
 
ИТ мениджърите трябва да контролират по-изкъсо употребата на интернет, вкл. чрез средства, които дават статистика за изразходването време и за поведението на сърфиращите в уеб. На нейна база, шефовете на компанията ще вземат съответните решения.

Коментар