Пропадна мега-сделката на Qualcomm и Broadcom, засега

Qualcomm отхвърли предложение от Broadcom на стойност 120 млрд. евро

Очакваната най-голяма сделка в технологичната индустрия се проваля засега. Qualcomm се отказва от сливане с Broadcom, пренебрегвайки оферта от около 120 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Първоначално Broadcom искаше да купи Qualcomm за 70 долара на акция, или общо за 103 млрд. долара.  В началото на февруари т.г. кандидатът-купувачът покачи офертата си до 82 долара за акция, което съответстваше на 121 млрд. долара за цялата компания. Заедно с покупката на холандската NXP, която Qualcomm почти е финализирала, стойността на потенциалната сделка достигаше 146 млрд. долара.

Но бордът на директорите на Qualcomm е преценил, че последното предложение на Broadcom подценява стойността на най-големия разработчик на чипове за мобилната индустрия. Същевременно, Qualcomm предлага среща между ръководствата на двете компании за обсъждане на недостатъците на офертата.

В писмо на Broadcom до председателя на борда на директорите на Qualcomm Пол Джейкъбс кандидат-купувачът настоява, че офертата е изгодна за Qualcomm и акционерите в компанията. „Надяваме се, че вашата готовност да се срещнете с нас отразява искреното намерение на Qualcomm да постигне споразумение по нашето предложение от 5 февруари”, се казва в писмото.

След отказа на Qualcomm за сливане с Broadcom акциите на двете компании поскъпнаха с около 1% при затваряне на борсата в четвъртък, 8 февруари.  Broadcom разчиташе на финализиране на сделката в рамките на 12 месеца и дори предложи да компенсира Qualcomm с 8 млрд. долара в случай, че регулаторните органи не одобрят сливането.

Полупроводниковият отрасъл се намира в процес на консолидация, в частност на разработчиците на безжични технологии, тъй като водещите производители на смартфони, вкл. Apple и Samsung, използват доминацията си на пазара, когато водят преговори за покупка на чипове и така намаляват цените, коментира Ройтерс.

Broadcom произвежда чипове за свързване на електронни устройства, вкл. мобилни телефони, сървъри и др., към различни мрежи. Qualcomm пък се явява най-големият разработчик на процесори за смартфони, както и на други чипове за мобилната индустрия.

Коментар