СофтУни стартира гимназия за дигитални умения

СофтУни Светлина ще изгражда ИТ и дигитални лидери, напълно подготвени за професиите на бъдещето

Първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България вече е факт и се нарича „СофтУни Светлина”. Тя е резултат от партньорство между образователния център за ИТ и дигитални технологии „СофтУни” и ЧОУ „Светлина” – училище с 18-годишен опит в образованието.

Двете институции се обединяват с идеята да предоставят едно различно и иновативно образование, което изгражда ИТ и дигитални лидери, напълно подготвени за професиите на бъдещето, съобщиха от Софтуерния университет.

„Още една голяма моя мечта се сбъдва: стартираме гимназия за дигитални умения „СофтУни Светлина”. Това е съвременно специализирано средно училище, в което се фокусираме върху изграждане на практически дигитални умения и даваме търсена професия, като същевременно изграждаме социални и бизнес умения, със силен английски език и добра обща култура”, заяви Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

Обучението е 5-годишно, като учениците завършват с диплома от МОН за средно образование, за което СофтУни Светлина има лиценз от Министерството на образованието, и свидетелство за професионална квалификация.

Първият випуск на гимназията стартира през септември 2018 г. Ще се приемат учници, които тази есен постъпват в 8 клас, в три специалности:

  • Програмиране и софтуерни технологии – с ежедневно кодиране и практически проекти;
  • Дигитален маркетинг и предприемачество;
  • Графичен дизайн и мултимедия.

Обучението може да бъде както присъствено – в сградата на СофтУни в София, така и онлайн от всяка точка на света, но с присъствени изпити, уточниха от университета. Наред с технологиите, силно застъпено в гимназията ще бъде и обучението по английски език.

Коментари по темата: „СофтУни стартира гимназия за дигитални умения”

добавете коментар...

  1. Ама ха

    А ти Пешо каква алтернатива на децата предлагаш, да ходят да мият чинии в чужбина ли?

  2. Пешо

    Горките деца ще ги правят компютърно грамотни секретарки, уеб сайтаджии. Идеята е насищане на паза на труда с ниско и средно квалифицирана ниско платена работна ръка. Днес всеки, който ползува и работи с компютър е наричан и набеден като компютърен ИТ специалист. Предвид ниския стандарт в България това си е норма прост обслужващ персонал. Този бум на смартфони за огромната маса хора, които не ползуват компютри ще е истинско предизвикателство да се учат как да работят с нормален комютър и трябва да се учат да боравят с клавиатура и мишка.

Коментар