Китай ще отоплява домове с малки ядрени реактори

Проект за отопляване на жилища с малки ядрени реактори е получил всички необходими разрешения от китайските власти, съобщи през седмицата агенция Синхуа.

Зад проекта стои частната компания China General Nuclear Power Group (CGN). Предстои изграждане на първия ядрен реактор за отопление на домове с мощност 100 мегавата.

В рамките на експерименталния проект в северния район на страната ще бъде построен нискотемпературен реактор NHR200-II, който ще осигурява топлина не само за жилищни домове, но и за предприятия.

По план, ядреният реактор трябва да бъде завършен до 2021 година. Технологията, разработвана от CGN съвместно с Университета Цинхуа, вече е проверена и одобрена от китайските регулаторни органи.

Очаква се реакторът да подобри значително екологичната обстановка в района. Северната част на Китай е силно засегната от замърсяване на въздуха, особено по време на отоплителния сезон.

Китай планира също така да построи неголеми плаващи ядрени електроцентрали, които да заменят традиционните топлоелектрически централи (ТЕЦ).

Коментари по темата: „Китай ще отоплява домове с малки ядрени реактори”

добавете коментар...

  1. просто потребител

    Доколкото си спомням по проекта за първата водородна електроцентрала във Китай,работи инж.Илия Вълков(Юл Браун)

  2. Пряка Демокрация

    Браво на Китайците!

Коментар