Британски крипто-фирми си създадоха пазарен регулатор

Всички криптоборси в Япония ще бъдат проверени за наличие на надеждни системи за сигурност

Седем от най-големите британски фирми за търговия с криптовалути се обединиха за създаването на CryptoUK – търговски орган, който ще следи за нередности в сектора на фона на продължаващите опасения за колебливия характер на биткойн.

„Водещите компании за криптовалути във Великобритания се обединихме, за да създадем орган за саморегулация – CryptoUK – с цел подобряване на индустриалните стандарти и за да ангажираме политиците за бъдещето на индустрията“, обяви новосъздадената асоциация в изявление. „CryptoUK ще работи за повишаване на разбирането на индустрията във време на значителен ръст на популярността и призовава правителството да въведе регламент за защита на потребителите и бизнеса“. Според обединението, това ще позволи на сектора да процъфтява в Обединеното кралство.

Биткойн, както и други криптовалути, преживяват силни колебания в търсенето през последните седмици. Това явление е придружено от повишаване на измамите с инвестиции в този род активи. Тенденцията привлече вниманието на финансовите регулатори по света.

CryptoUK е първата асоциация по рода си. Нейни членове са платформи за търговия, борси, уебсайтове за сравнение, посредници, търговци и мениджъри на активи. Седемте фирми-основатели на обединението са BLOCKEX, CEX.IO, Coinbase, CoinShares, CommerceBlock, CryptoCompare и eToro.

Организацията вече е създала първия по рода си кодекс за поведение в индустрията. Сдружението ще се стреми да защитава бранша от незаконна дейност и да пази средствата на клиентите при възникване на случай на несъстоятелност.

Коментар