4D очила дават усещане за физическо докосване

Екип от изследователи в Калифорнийския университет и Държавния университет в Сан Диего са разработили чифт „4D очила”, които позволяват на хората да усещат физическо „докосване” от обекти във филмите.

Устройството е разработено на базата на проучване, проведено от учени-нерволози, за картиране на областите от мозъка, които свързват това, което се вижда чрез зрението, с докосването. Ключово в изследването е разбирането за невронните механизми на мултисензорната интеграция.

Зад това сложно научно обяснение се крие нещо с много приятно практическо предназначение: устройството ще направи осезаемо всякакво развлекателно съдържание, като филми, музика и игри с елементи на виртуална реалност. Очилата ще възпроизвеждат завладяващи мултисензорни ефекти с усещане за „близост до лицето”, засилвайки чувството за присъствие.

Разработката е описана в доклад, публикуван онлайн в списание „Картиране на човешкия мозък” от изследователите Руи-Зон Хуанг и Чинг-фу Чен, невролози в Института по невронни изчисления при Калифорнийския университет в Сан Диего, и Мартин Серено, бивш председател на катедрата по невровизуилизация в Университетския колеж Лондон и професор в държавния университет на Сан Диего.

„Ние възприемаме и взаимодействаме със света около себе си чрез множество сетива ежедневно”, казва Хуанг, съавтор на статията. Той обяснява, че всяка комуникация в реалния свят се състои от множество сигнали – визуални, звукови, тактилни. Тяхната съвкупност е от съществено значение при разпознаването на приближаващи опасности или други очаквани усещания.

За да могат устройствата за виртуална реалност да имитират реалните усещания, те трябва не просто да въздействат на всички сетива едновременно, но и да правят това по специфичен начин, предвид взаимодействията вътре в самия мозък между множеството възприети сигнали.

В своите експерименти учените накарали доброволци да оценят синхрона между прожектирани кадри на профучаваща топка (симулирана във виртуална реалност) и въздушен повей в лицето, „подухващ” откъм същата страна, от която е прожектирана топката. Милисекундите разлика се оказали много съществени. При малко времезакъснение въздушният повей е възприеман от хората като част от преминаването на прелитащата топка.

В опити с магнитен резонанс учените въздействали на доброволците по 4 начина: само с докосване, само визуално, с докосване и визуално съдържание без синхрон и с докосване и визуално съдържание с пълен синхрон. Оказало се, че повече от дузина зони на мозъка реагират при мултисензорните стимули, а откликът е още по-голям при добре синхронизираните мултисензорни сигнали.

Коментари по темата: „4D очила дават усещане за физическо докосване”

добавете коментар...

  1. блекито

    След 4 години, ще има яко нацапани гащи с мирене от 5-то класници. вече никой няма да употребява дрога, всичко ще е ВР, секс пари наркотици:) радвайте се родители, децата ви ще живеят щастлив живот в този тънък преходен период, те ще бъдат малките мишоци за експерименти!

Коментар