Toshiba назначи екс-банкер за главен мениджър

Toshiba прогнозира годишна печалба за първи път през последните четири години

Японската корпорация Toshiba назначи бивш банкер от ключова банка-кредитор за главен изпълнителен директор. Нещо повече, компанията прогнозира годишна печалба за първи път през последните четири години – това е значителен напредък в усилията й да се възстанови от загубите на стойност милиарди долари, заради американското поделение за ядрени системи Westinghouse.

Нобуаки Куруматани, бивш изпълнителен директор на Sumitomo Mitsui Financial Group, ще стане главен изпълнителен директор и председател на Toshiba от 1 април. Той ще бъде отговорен за дългосрочните стратегически решения, както и за отношенията с външни партньори.

Настоящият главен изпълнителен директор Сатоши Цунакава, който ръководеше опитите на Toshiba да се измъкне от финансовата криза, ще стане оперативен директор. Той ще отговаря за ежедневната дейност на корпорацията.

Набрал сили благодарение на бизнеса си с чипове, конгломератът сега очаква нетна нетна печалба в размер на 520 милиарда йени, което се равнява на 4,9 милиарда долара, за финансовата година, която приключва в края на март. Това е значително по-добре в сравнение с предварителната прогноза за 110 милиарда йени загуба.

Връщането към нетна печалба, съчетано с допълнителни 600 милиарда йени, които трябва да дойдат от издаването на нови акции за чуждестранни фондове, се очаква д помогне на Toshiba да избегне отрицателна пазарна стойност за втора поредна година. Това ще позволи на компанията спокойно да остане на фондовите борси.

Коментари по темата: „Toshiba назначи екс-банкер за главен мениджър”

добавете коментар...

  1. _

    Айде, и тия заминаха.

    Няма да се научат, че за оцеляването на технологичните компании са необходими технически грамотни CEO-та. В световен мащаб няма нито един контра-пример.

    То не пречи първите няколко тримесечия, до 1-2 години да показват доста добри резултати. Но, те ще са най-вече заради свръх-агресивен маркетинг и “оптимизации” на разходите под формата на съкращения и какво ли не.

    В средносрочен план, обаче, Toshiba са до тук, ако не махнат бангстерчето.

Коментар