Немски съд: Facebook „свръх-споделя“ потребителски данни

Германски съд е установил, че Facebook нарушава правилата за защита на данните, прилагайки по подразбиране такива настройки за поверителност, които „свръх-споделят“ данни на потребителите, и изискват от хората да дават истинските си имена – това заявиха група обединени потребителски организации.

Според германското право, лична информация може да бъде записвана и използвана от фирма само с изричното съгласие на лицето. Съдиите в Берлин са преценили, че Facebook оставя много от настройките за споделяне на лични данни включени по подразбиране. По този начин на практика компанията избягва да дава на потребителите „смислен избор“ как да бъдат използвани техните данни, казват от Федерацията на германските потребителски организации VZBV.

„Facebook крие настройките по подразбиране, които не са благоприятни за поверителността, в своя „център за неприкосновеност“ – и не предоставя достатъчно информация за това, когато потребителите се регистрират“, казва правният експерт Хайко Дюенкел.

Съдиите са установили още, че пет различни настройки, които са включени по подразбиране, са противозаконни. Това включва споделянето на данни за местоположението с чат-партньори и предоставянето на профили на външни търсачки, което позволява на всеки интернет потребител да бъде намерен.

Съдът реши и, че осем параграфа от условията за ползване на Facebook са в разрез със закона. Това касае най-вече задължението хората да използват истинските си имена в социалната мрежа.

Facebook може да бъде глобена с 250 000 евро за това нарушение. Компанията заяви, че ще обжалва решението. Германия е основен пазар за Facebook в Европа. Около 30 милиона от 80-милионното население на страната са се регистрирали в социалната мрежа. Почти 23 милиона я използват всеки ден.

Коментари по темата: „Немски съд: Facebook „свръх-споделя“ потребителски данни”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Да, но тези 250к изглеждат като супер малка сума за глоба свързана с такова сериозно обвинение.

  2. незнайко

    Най-накрая някой да се сети да направи нещо. Сега е наред е гугъл.

Коментар