Победители в ИТ олимпиада със стипендии за отличие

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе през септември 2017 г. в София

Младите български състезатели по програмиране, които представиха отлично страната ни на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI през септември 2017 г. в София, ще бъдат наградени със стипендии за медалите, които спечелиха, съобщиха организаторите на състезанието.

Победителите са Мартин Копчев от Габрово, който спечели златен медал за България, сребърните медалисти Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор, както и носителите на бронзови медали от eJOI Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

Общият бюджет, събран от спонсори и дарители на олимпиадата по информатика, бе в размер на 300 000 лева. За реализацията на eJOI бяха вложени 200 000 лева. Поради липсата на държавни стипендии за най-младите медалисти у нас организаторите на състезанието са взели решение оставащите средства да бъдат инвестирани в самите младежи, донесли медалите.

Останалата част от набрания фонд за Олимпиадата ще бъде оползотворена за по-нататъшната подготовка и стимулиране на младите състезатели по природни науки. Първата стъпка в тази насока бе подпомагането на IX Международен есенен турнир по програмиране в Шумен през ноември 2017 г., в който участваха отбори от България, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна.

Коментар