Мтел демонстрира над 2Gbps по 5G технология

По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G

Мтел показа за пръв път у нас работеща 5G технология. Специалното събитие включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи.

Очаква се този нов начин за комуникация да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи от над 10 Gbps, посочиха от телекома. По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G.

VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

„Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни”, коментира Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

Специалното събитие включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи

Компанията очаква 5G стандартът да бъде определен през 2018 г. и твърди, че има готовност да внедри технологията веднага щом са налични устройства, които го поддържат, и разполага с необходимите честоти. Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитие на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики, поясни Ташев.

Мтел е инвестирала над 130 млн. лева в 4G мрежата си от старта й през 2016 г., в партньорство с Nokia. Повече от 800 000 са активните 4G потребители на телекома. През ноември 2017 г. Мтел внедри с 30% по-бързата 4,5G мрежа в зимните курорти, която използва технология за „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation).

Същата технология ще бъде внедрена и в цялата страна до края на лятото тази година. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно, уточниха от Мтел, част от А1 Group.

Коментар