Дигитализират историята на туризма у нас

Eкспозицията включва много и разнообразни документи и артефакти, свързани с развитието на туризма у нас от 1946 година до днес

Музей на туризма беше отворен в София. Той се помещава в сградата на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Създаден е към формирания миналата година с решение на Министерски съвет Институт за анализи и прогнози на информационна среда в туризма, предаде БТА.

Музейната експозиция включва много и разнообразни документи и артефакти, свързани с развитието на туризма у нас от 1946 година до днес. Целта й да опази, съхрани и покаже богатата колекция материали, съхранявана у различни хора, които са работили в сферата на туризма през годините, или техните наследници, обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма.

След сформирането на музея студентите от Университета по библиотекознание и информационни технологии ще започнат обработка на обектите. Главна задача ще бъде това богато наследство да бъде дигитализирано. Така то ще може да се използва и от научните среди – както у нас, така и в чужбина. Най-същественото обаче е, че то ще бъде съхранено за идните поколения в удобен за младите хор вид.

Първият и засега основен дарител на музейната сбирка е доайeнът на българския туризъм у нас – Петър Дойчев. Той е дарил над 1000 експоната за музейната колекция. Драганов изрази надежда, че експозицията ще нарасне до около 10 хиляди.