Най-важните „умни услуги“ в градовете вече са налични

„Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг“, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ (източник: НБТ)

Голяма част от най-важните „умни услуги“ вече са разработени, някои от тях са факт, други могат да бъдат имплементирани при желание от страна на общините, стана ясно на среща на Националния борд по туризъм (НБТ) тази седмица, на която беше дискутирана и дигиталната трансформация в сектора.

Високоскоростен интернет, паралелни мрежи, създадени изцяло да поддържат свързаност между устройства, както и мобилни апликации вече има в София и други големи градове. На тяхна база могат да се предоставят услуги като видеонаблюдение, умно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха, интелигентен градски транспорт, умно паркиране, резервационни системи за културни събития, ресторанти и хотели и много други възможности, които ще подобрят качеството на живот в градовете и оттам ще увеличат техния потенциал като туристически дестинации.

В подкрепа на това НБТ ще издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г., инициатива на Европейската комисия.

България е сред първите 10 държави по свързаност и високо качество на интернет в Европа. Освен това съотношението между цена и качество на интернет също поставя страната ни на челни позиции в ЕС, бе отчетено още на срещата, в която участва и министърът на транспорта, информационните технологии и съощенията Росен Желязков.

По прогнозни данни, приходите от туризъм за 2018 г. ще надхвърлят 8 млрд. лв., като тенденцията е за продължаващ ръст. НБТ предложи бюджетът за реклама на туризма да се формира на база 1% от приходите, които секторът и свързаните с него индустрии генерират годишно в националната икономика.

До момента инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на България като туристическа дестинация в сравнение с пазарите на съседните страни, според представителите на сдружението.

Коментар