Airbus изгражда екосистема за обществена сигурност

Tactilon Dabat е един от забележителните компоненти в екосистемата на Airbus – устройството съчетава Android смартфон с Tetra радио в едно

Airbus, големият световен доставчик на самолети и аерокосмически технологии, ще се опита да наложи едно по-различно лице на своя бизнес по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018), който започва утре. Компанията ще представи „екосистема за обществена сигурност”, която се състои от серия решения за надеждни и защитени комуникации.

Tactilon Dabat е един от забележителните компоненти в екосистемата на Airbus. Това е устройство, което съчетава Android смартфон с Tetra радио в едно. На вид изглежда като обикновен заякчен смартфон, но в него има целеви „push-to-talk” бутони за бърза Tetra радиовръзка.

Огромният му екран е удобен за изпращане на съобщения и работи дори при изполване на каквито ще да е ръкавици. Захранва се от мощна батерия – 4600 мАч – и е сертифициран по стандартите за влагозащита и прахозащита – IP65 и IP67.

Заедно с този специален телефон Airbus лансира и Tactilon Agnet – професионално приложение за смарт-устройства, което осигурява сигурно общуване с други професионални потребители – и с евентуална контролна зала – в рамките на защитена мрежа. Tactilon Agnet е разработен с идеята да съчетае удобствата и лекотата на смартфон комуникациите с професионалните защитени радиовръзки.

Airbus иска да положи основите на един нов пазар на изцяло сигурни и надеждни комуникационни системи, се казва в прес-съобщение, разпратено до медиите в навечерието на конгреса. Авикомпанията ще създаде партньорства с телеком индустрията, за да наложи сигурните и надеждни комуникации, които разработва, сред групите, на които тези комуникационни системи са необходими – например полицейски служби и пожарни бригади.

Решенията, които Airbus ще предложи, включват професионални приложения, групови видеоразговори, пренос на данни в реално време на база изкуствен интелект и „интернет на нещата” (IoT).

„Професионалните потребители трябва да имат достъп до умните технологии на бъдещето възможно най-скоро”, заяви Оливер Кожан, ръководител на отдела по наземни комуникации в Airbus. Компанията „запълва празнината за обществена сигурност, създавайки екосистема от нови технологии”, посочват още от авиогиганта.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар