Nvidia: Видеокартите ще продължат да поскъпват

След резките колебания в курса на основните криптовалути в последните месеци, днешните събития на пазара за виртуални пари не могат да се определят като драматични. Анализаторите, както често се случва, дават диаметрално противоположни прогнози, а компаниите, ангажирани в бизнеса с видеокарти, не рискуват с големи манипулации на цените.

На този фон прогнозата на графичната компания Nvidia, че сегашните разнопосочни колебания в цените на видеокартите ще бъдат последвани от уверено поскъпване, изглежда доста смела. За ръст в цените на графичните ускорители говори и Брайън Хъчинс от краудфъндинг платформата Massdrop. В дискусия със служители на Nvidia той е научил, че цените на видеокартите ще продължат да растат до третото тримесечие на годината, включително, и едва след това ще се стабилизират.

По думите на Брайън Хъчинс, който се е срещнал с представители на Nvidia в централата на Massdrop в Сан Франциско, голяма роля за поскъпването на видеокартите е изиграло решението от миналата година на Apple и Samsung да започнат да вграждат в смартфоните си същата памет, която се използва и в графичните карти.

За щастие, производителите на iPhone и Galaxy все още не купуват памети GDDR5, GDDR5X и HBM2 под носа на AIB-партньорите на Nvidia и AMD. В същото време производителите на оперативна памет, най-вече Samsung, се стремят преди всичко да изпълнят поръчките на производителите на мобилни устройства и обръщат малко внимание на дефицита на RAM и VRAM за видеокарти.

Голяма роля на пазара за графични карти продължават да играят и „сивите” покупки на видеоадаптери непосредствено от заводите, поради което само част от продуктите достигат до търговците на дребно.

Коментарите на Брайън Хъчинс, който е един от топ мениджърите на Massdrop, поставят под въпрос скорошния дебют на новото поколение геймърски видеокарти на Nvidia – Ampere. Факт е, че прогнозируемият ръст в цените на ускорителите от серията GeForce 10 е почти невероятен на фона на очакваната поява на по-мощния модел GeForce 20 през март или април.

Сценарият, при който GeForce GTX 1080 Ti, GTX 1080 и други карти на Nvidia продължават да поскъпват, при едновременното съществуване на пазара с GeForce GTX 2080, е възможен само при ново рязко поскъпване на криптовалутата биткойн.

Коментар