Xiaomi се включва към облака на Microsoft

Xiaomi ще използва платформата Azure за развитие на глобалния си бизнес

Microsoft и Xiaomi обявиха партньорство, в рамките на което китайският производител на смартфони и потребителска електроника ще използва облачната платформа Azure за свои услуги.

Сключеният меморандум разширява досегашното партньорство между двете компании, вкл. в сферата на изкуствения интелект от ново поколение. Споразумението предполага взаимен достъп до технологии.

„Xiaomi е една от най-иновативните компании в Китай и става все по-популярна на различни пазари по света. Уникалните възможности и опитът на Microsoft в сферата на изкуствения интелект и продукти като Azure ще позволят на Xiaomi да разработи нови технологии за всеки в този свят”, казва вицепрезидентът на групата по изкуствен интелект в Microsoft – Хари Шум.

Съгласно условията на договора, Xiaomi ще използва платформата Azure като източник на ресурси за изчисления, съхранение на данни и увеличаване на пропускателната способност на мрежите си.

В допълнение, китайската компания възнамерява да използва развиваните от Microsoft облачни услуги от по-високо ниво. Не се уточнява обаче за какви точно продукти и услуги става въпрос. Известно е само, че Xiaomi планира да използва облачната инфраструктура на Microsoft за експанзия на международния пазар.

Microsoft и Xiaomi ще разработват съвместно и умни колонки с вграден виртуален помощник Cortana. Предмет на разглеждане от двете компании са още множество проекти с изкуствен интелект на Microsoft.

Освен това Xiaomi ще използва каналите за продажби на Microsoft за разпространение на своите ноутбуци и други устройства на нови за китайската компания пазари.

Microsoft смята, че подобно сътрудничество с Xiaomi ще осигури по-голяма синергия между оборудването и софтуера в интерес на потребителите. Меморандумът не обвързва юридически двете компании, а към момента липсва информация за финансовите измерения на партньорството.

Коментари по темата: „Xiaomi се включва към облака на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Минувач

    Опасно!
    /за Xiaomi/

  2. Anonymous

    Прекрасно!

  3. Жоро

    жалко!

Коментар