Qualcomm готова на сделка с Broadcom срещу $160 млрд.

Qualcomm вече отхвърли няколко предложения на Broadcom, но в крайна сметка е склонна на сделка

Американският разработчик на мобилни процесори Qualcomm е готов да се обедини със сингапурската компания Broadcom за 160 млрд. долара, съобщи Файненшъл Таймс, позовававайки се на информирани източници.

Ръководството на Qualcomm, което досега отказваше да продаде компанията, вече е склонно на сделка. Broadcom е получила писмо, от което става ясно, че Qualcomm е заинтересована от подписване на договор за неразгласяване на информация и начало на процедура на финансово-юридическа проверка, както и от среща за обсъждане на цената.

По-рано Qualcomm отхвърли няколко предложения на Broadcom, едно от които беше на стойност 121 млрд. долара, припомнят анализаторите.

Qualcomm твърдеше, че регулаторните органи няма да одобрят сделката на двата полупроводникови гиганта. Broadcom, от своя страна, беше готова да компенсира Qualcomm с  8 млрд. долара, в случай, че сделката бъде блокирана от регулаторите.

Qualcomm обаче сметна тази компенсация като недостатъчна, отчитайки, че сключването на споразумение с Broadcom може да доведе до загуба на няколко големи клиента и нарушаване на условията на лицензионните споразумения с партньорите.

Според публикации в медиите, по време на неотдавнашните преговори двете компании са обсъждали нова сума за компенсацията, в случай на пропадане на сделката след официалното й сключване.

Коментар