„Божествено” хапче презарежда геймъри и програмисти

GodMode е хранителна добавка за мозъка със самоуверено име и дори още по-смели твърдения. Твърде смели, по мнението на експертите…

Рекламираното като „вълшебно” хапче за непобедими играчи и предлагано на цена от 50 долара за 60 хапчета, по думите на производителите му, съдържа „одобрени от Американската федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA)” съставки. Хапчетата, продавани на геймърите, обещават да „презаредят паметта ви на максимум”, „да подобрят скоростта на реакциите ви с 6 до 10%” и да ви помогнат да „мислите по-бързо и по-умно”.

В допълнение, компанията производител Boss Level Labs, базирана във Фриско, Тексас, твърди, че GodMode може да намали стреса и безпокойството. Сериозни претенции за шишенцето с кафяво оцветени хапчета, продавани по интернет от октомври миналата година.

В същото време редица учени, здравни експерти и представители на университети или твърдят категорично, че продуктът е фалшив, или изобщо отказват да го обсъждат. „Никой в отдела не иска да говори за това, защото всичко е силно преувеличена реклама и няма никакви научни доказателства в подкрепа на тези претенции”, коментира представител на Училището по медицина към университета Джон Хопкинс.

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата заявяват, че всъщност не са одобрили съставките на GodMode, нито пък са го направили за подобна хранителна добавка.

Големите обещания

Скот Милър, главен изпълнителен директор на Boss Level Labs и създател на гейминг студио 3D Realms, казва в интервю, че е решил да създаде GodMode, защото на пазара няма хранителна добавка, насочена специално към гейминг индустрията. „Ако ще правим хранителна добавка за мозъка, има ли реално по-добър пазар от геймърите, които използват своя мозък, за да се наслаждават на дейността си и да постигат успех?”, категоричен е Милър.

Милър подкрепя твърденията относно одобрението на GodMode от FDA, цитирайки „Закона за здравето и образованието към хранителните добавки” от 1994 г., който гласи, че FDA „регулира както готовите хранителни добавки, така и хранителните съставки”. Тези регулации обаче се различават от регулациите на FDA, отнасящи се до лекарствените средства, отпускани по лекарско предписание, които не могат да бъдат пуснати на пазара, докато агенцията не ги одобри.

Производителите и дистрибуторите на хранителни добавки и съставки, от друга страна, са „отговорни за оценката на безопасността и етикетирането на техните продукти преди пускането им на пазара”. FDA предприема действия само срещу подправени или неправилно обозначени хранителни добавки, след като те стигнат до пазара. А индустрията на хранителните добавки, достигаща впечатляващите размери от 41 милиарда долара, отдавна е затрупана с продукти, за които се твърди, че предлагат всякакви решения – от загуба на тегло до засилен мускулен растеж.

Преди да стане обект на журналистическото разследване на CNET, уеб сайтът на GodMode твърдеше, че всичките 14 съставки са „естествени, растителни, безопасни, тествани и одобрени от FDA”. След това обаче споменаването на FDA е махнато от сайта.

Как работи хапчето на „божествения режим

Някои от съставките на GodMode може би звучат по-познато от други. Сред тях е теоброминът, който се намира в чая и който, според Boss Level Labs, цели да подпомогне паметта, времето за задържане на вниманието, времето за реакция и уменията за решаване на проблеми. Кофеинът, от своя страна, е съставка, както и екстрактът от гъби ямабушитаке, която, според компанията, може да намали депресията и тревожността и да служи като когнитивен подсилвател.

Другите 11 съставки са птеростилбен, бакозиди А и В, форсколин, лутеолин, хуперзин А, CDP холин, ацетил-л-карнитин, беталаини, теанин, литиев оротат и биоперин. „Това са съставки, повечето от които се използват от дълго време, – обяснява Милър. – Всички те са изключително безвредни. Те са основно растителни и хранителни екстракти”.

35-годишният Рони Кастро, който е предприел 30-дневно тестов прием на GodMode, заявява, че смята да ползва хранителната добавка и в бъдеще. По думите на инженера по мрежи от Лос Анджелис, около 30 минути след като е взел добавката, той е в състояние да „скочи” директно в задачите си още от сутринта. „Всичко ми е подобрено – както способността за фокусиране, така и скоростта на работа, – твърди Кастро. – Когато съм взел GodMode, чувствам, че не трябва да се настройвам допълнително, за да си върша работата”.

Главният учен на Boss Level Labs Шота Йамамото обяснява, че съставките в GodMode работят по няколко различни начина. Те могат или да увеличат естествените невротрансмитери, като серотонин и допамин, или да увеличат притока на кръв към мозъка.

Майкъл Плат, професор по неврология, психология и маркетинг в Университета на Пенсилвания, твърди обаче, че хората, които се хранят добре и не са подложени на недохранване, вероятно няма да имат подобни ползи от съставките на GodMode. „Би било малко вероятно някоя от тези съставки да допринесе по някакъв невероятен нов начин за подобряване на мозъчната функция, освен ако всъщност имате сериозни дефицити във вашата ежедневна диета”, обяснява той.

Без клинично изпитване на случайно подбрани две групи хора с включен плацебо тест, което обикновено се смята за „златен стандарт” при изследванията, според Плат, е трудно да се каже дали хората не съобщават за подобрение именно поради плацебо ефекта.

Милър обаче смята, че е твърде скъпо за производителите на хранителни добавки да провеждат тестове на всичките си продукти, включително и на GodMode. „Така че ние разчитаме на тестовете, извършени за отделните съставки, – обяснява той. – Не трябва да има изненадващи взаимодействия между тези съставки, така че те да предизвикат някакви проблеми”.

Гледната точка на FDA

Какъв е проблемът с твърдението „одобрен от FDA”? Агенцията не е упълномощена да прави преглед на безопасността и ефективността на хранителните добавки, преди те да навлязат на пазара, пише в уебсайта й. Според говорителя на FDA Линдзи Майер, агенцията не одобрява също така и съставките в хранителните добавки. „Освен ако не е лекарство, което се предписва с рецепта, вашата хранителна добавка не се одобрява от FDA, – уточнява Майер. – Това не е сива зона”.

Милър обаче продължава да твърди, че индустрията за хранителни добавки наистина е регулирана, но и, че FDA не изисква от производителите да придвижват всеки нов продукт през нейната система, какъвто е случаят с фармацевтичните лекарствени продукти. „Те просто разчитат на факта, че тези съставки вече са предварително одобрени, и след това индустрията може да смесва и да подбира съставките, както желае”, допълва той.

Майер отрича твърдението на производителя на GodMode, че FDA е одобрила добавката – както се посочва в рекламата на продукта. „Те нямат право да твърдят подобно нещо”, уточнява тя.

След журналистическото разследване говорителят на Boss Level Labs съобщи, че компанията производител е решила да промени етикета „одобрено от FDA върху опаковката на GodMode на „регулирано от FDA”, което би потвърдило, че добавката отговаря на стандартите на агенцията.

„Компаниите и физическите лица, които произвеждат или пускат на пазара хранителни добавки, носят отговорността да гарантират, че техните продукти са безопасни и етикетирани правилно. Етикетирането не може да бъде лъжливо или подвеждащо, а FDA решава за всеки отделен случай след внимателен анализ на етикетирането в пълния му контекст”, се казва в нарочен коментар на агенцията

„Божественото” хапче не е единствено

Други хранителни добавки, като например Alpha Brain (80 долара) и Qualia (149 долара), подобно на GodMode, също претендират, че могат да „поддържат” определени мозъчни функции.

Говорителят на Qualia Даръл Грейбъл заявява, че „изчерпателното изследване, което е извършено при съставянето на хранителната добавка”, е онова, което я отличава от много други. То включва изследване на ефектите на отделните съставки и как те взаимодействат помежду си, за да повлияят на мозъка. Въпреки че компанията изброява изследванията за ефикасността на отделните съставки на своя сайт, няма никакви проучвания, които да подкрепят продукта като цяло.

През октомври Qualia сподели резултатите от пилотно проучване, което показва по-добри когнитивни възможности след употреба на хранителната добавка. Това проучване обаче не съответства на традиционните правила за изследване, които трябва да следват производителите на лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Друг продукт, наречен Mod (30 долара), рекламира много от същите ползи за геймърите, както GodMode: Просто глътнете две капсули и ще постигнете „фокусиране с точността на лазер”, „увеличена умствена яснота”, „по-бързи рефлекси”, „суперенергия” и „висша мозъчна мощ”, според рекламата на Mod.

За съжаление, изследванията показват, че много хранителни добавки са не само неефективни, но и потенциално опасни.

Спорните средства за подсилване станаха популярни още в края на 19-и век. Наричани тогава „патентовани лекарства”, а по-късно известни като „змийско масло”, те обещаваха да лекуват заболявания като туберкулоза, лошо храносмилане и дори рак. Но съставките в повечето от тези „лекарства” са само растителни екстракти и много алкохол, според Hagley Museum and Library. Някои дори съдържат морфин, опиум или кокаин.

Законът за чистотата на храните и лекарствата от 1906 г. регулира отстраняването на лекарствата с опасни съставки и заблуждаваща реклама, но все още няма система за преглед на безопасността на хранителните добавки, преди те да стигнат до пазара. Това е оставено на производителите и дистрибуторите на даден продукт.

В САЩ повече от 20 000 посещения на отделенията за спешни случаи годишно са свързани с хранителни добавки, според проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine”. Друго проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, установява, че 237 хранителни добавки, отменени от FDA в периода между 2004 и 2012 г., съдържат неодобрени лекарствени съставки.

От GodMode и Qualia твърдят, че нито един от техните потребители не е посещавал спешната помощ във връзка с използването на продуктите им.

През ноември стартъпът Hvmn е поръчала проучване, което да покаже ефективността на нейния т.нар. подобрител на когнитивните способности Sprint. Целта на компанията e да докаже, че добавката е по-ефективна от кофеина, но CNBC съобщи, че проучването вместо това е установило, че в много отношения Sprint е по-малко ефективен от чаша кафе. Главният изпълнителен директор на Hvmn Джефри Уо изрази съмнения във валидността на проучването, тъй като резултатът не съответства на предишни проучвания.

Неизвестните

Канди Цзурунис, професор по клинична фармакология в Калифорнийския университет в Сан Франциско, заяви, че е малко вероятно една продавана без рецепта хранителна добавка да може да изпълнява функциите, които GodMode и други хранителни добавки за мозъка твърдят, че предлагат. „Аз просто не виждам тези добавки да лекуват”, коментира тя.

По думите на Цзурунис, насърчаването на използването на GodMode е неприемливо, още повече като се има предвид високото му съдържание на кофеин. Две капсули GodMode, което е препоръчваната доза, съдържат 75 мг кофеин, докато чаша кафе има между 95 и 165 мг кофеин.

„Когато обаче някой пие чаша кафе, той я пие за по-дълъг период от време, така че освобождаването на кофеин е много по-бавно”, уточнява тя. „С добавка като GodMode кофеинът се освобождава в тялото наведнъж, а това може да предизвика сърцебиене, главоболие, треперене или нервност при някои хора”, допълва Цзурунис.

Милър твърди, че нивата на кофеин в GodMode не са високи, но заявява, че компанията планира да пусне версия на хранителната си добавка без кофеин по-късно тази година за хора, които предпочитат да го избягват.

От производителя на GodMode изброяват подкрепящи проучвания за всяка от съставките на своя уебсайт. Според Цзурунис обаче, трябва да се има предвид, че проучванията използват различни методи за измерване на подобрението в когнитивното мислене. Освен това, според нея, проучванията за съставките на хранителните добавки често се базират на твърде малко хора или се провеждат твърде кратко време, за да бъдат убедителни.

За сравнение, когато се открива нова билка за употреба при лекарства, отпускани по лекарско предписание, се провеждат проучвания, за да се определи най-добрата доза. Такъв вид дейности не се изискват в индустрията за хранителни добавки. В резултат, дори ако дадена съставка действително е ефективна, не е известно дали съответният продукт използва точното количество за постигане на желания ефект. „Налице са толкова много неизвестни”, заключава  Цзурунис.

Опитът на потребителите

Всичко това не означава, че хората не желаят да заложат на продукт, който обещава да засили фокусирането им, скоростта им на реакцията или когнитивните им способности. Денис Делгадо, програмист в Сан Леандро, Калифорния, също е заменил сутрешно си кафе с две капсули GodMode, преди да започне деня си. След около 20 минути, той казва, че е по-фокусиран и производителността му е увеличена.

„Използвах го, когато играех компютърни игри, но след това започнах да виждам преимущества, които се припокриват с концентрацията, необходима при програмирането”, твърди Делгадо, който е на 26 години. Той добавя, че за разлика от кафето, не изпитва срив след изчерпването на ефекта на добавката. Уточнява и че не е имал никакви странни странични ефекти.

Ако това е достатъчно, за да ви накара да си купите шишенце GodMode, заповядайте. Но ако сте под 18 години или сте бременна или кърмите, не го правете. И не го приемайте с кофеин или други стимуланти. Дори непобедимостта си има своите граници!

Коментари по темата: „„Божествено” хапче презарежда геймъри и програмисти”

добавете коментар...

  1. Име

    В Модафинила е истината;) .

  2. Чийт

    Редбул с Гинко Билоба и мента, глог, валериан.

Коментар