БАИТ отличи Светлин Наков за специален принос към ИКТ

„Светлин Наков е поел просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще“, каза президентът Румен Радев

На официална церемония вчера Българската асоциация по информационни технологии отличи победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ” за 2017 г. Победителите бяха избрани сред 127 кандидатури от 88 личности, компании и институции. За 7-ма поредна година кампанията се провежда под патронажа на президента на България, а това издание на конкурса е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът на България Румен Радев връчи наградата за специален принос на Светлин Наков, вдъхновяващ преподавател, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмирането и кариера в ИТ сектора. Той преподава в няколко университета и изгражда мащабни частни школи за обучение по програмиране, с които дава професия и работа на хиляди млади хора.

Светлин Наков притежава научна степен доктор по компютърни науки, автор е на над 10 книги по програмиране и съосновател на Софтуерния университет, в който се обучават по програмиране и дигитални умения по 30 000 души годишно. Носител е на наградата „Джон Атанасов” за приноса му към развитието на информационните технологии и информационното общество през 2004 г.

„Той е поел една просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще, да работи за формиране на съзнание и отговорности у младите хора, защото истината е в дигиталното бъдеще. Програмистът вече няма отговорност само към своя софтуерен продукт, неговата отговорност е в залагането на ценности и алгоритми на поведение в обществото“, подчерта държавният глава на церемонията по награждаването.

„Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност“, добави Румен Радев.

Победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ” за 2017 г. бяха избрани сред 127 кандидатури от 88 личности, компании и институции

Значителна част от отличията в конкурса за 2017 г. са посветени на младите, които са поели по пътя на своята реализация в ИКТ – млади фирми и екипи, студенти и ученици, както и за техните учители, преподаватели и образователни институции, които ги насърчават и подготвят за тази реализация.

„Чрез наградите отдаваме заслужено признание за приноса към развитието на информационните и комуникационни технологии в България и мотивираме за нови усилия личности и институции, компании и екипи, както и потребители със значими проекти”, заяви председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов връчи наградата в категория „Значителен корпоративен ИКТ проект“. Тя беше присъдена на БГО Медия за уеб-базираната информационна система HARP за управление на данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания. Системата се използва от Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство, над 100 комисии във Великобритания и над 500 000 експерти глобално.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, връчи наградата в категория „Журналистически принос“. Отличието беше присъдено на Петър Георгиев от БНТ, който поставя на обществено внимание актуални теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката като цяло и гражданите.

Атанас Темелков, Председател на Държавната агенция „Електронно управление“, връчи наградата в категория „Държавна администрация“. Победител в категорията е Областна администрация – Пловдив – за разработена и внедрена междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище“. Чрез нея институциите обхващат и задържат в образователната система деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст. Екипите включват общо 900 представители на всички институции.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, връчи наградата за „Общинска администрация“. Победител в категорията е Община Пловдив – за внедряване на облачни платформи в училищата на територия на общината, което по същество е дигитализация на образователните процеси. Стартирала през 2017 г., програмата ще обхване всички общински училища до 2019 г.

Наградите на БАИТ се връчват за принос към развитието на информационните и комуникационни технологии в България

Тенденцията за понижаване на възрастта на младежите, които се ориентират към информационните технологии като бъдещо професионално развитие, се засилва.  
Тази година конкурсът отбелязва нов рекорд – за най-малък участник. 10-годишната Соня Генова кандидатства с разработено от нея мобилно приложение, което съдържа въпроси от основните предмети в 3-ти клас. Журито реши да поощри постижението на ученичката с плакет и грамота, а спонсорите на конкурса и фирми-членове на БАИТ осигуриха предметни награди.

Соня Генова получи последен модел таблет, осигурен от ERP България, очила за виртуална реалност от Борика АД, както и раница от Мусала Софт. Наградата беше връчена от Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

За втора поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“ и той също получи допълнителни награди – очила за виртуална реалност от Борика АД и раница от Мусала Софт. Илиян Кордев, ученик от ТУЕС към ТУ-София, спечели с проекта си на система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс операционна система.

Победителите в останалите категории са:

Образователна наградаМинистерство на образованието и науката за Образователна платформа „Твоят час“. Чрез нея през 2017 г. над 314 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас са ангажирани с допълнителни занимания.

Стартъп компанияAppzio за иновативната им платформа, която драстично съкращава времето за разработка на мобилни приложения. Това пък води до значително намаляване на крайната цена за клиентите и прави мобилните проекти достъпни за почти всеки потребител.

Успешен български ИКТ продуктИмперия Онлайн – за напълно локализираната за арабския пазар игра Kingdoms Online. Само за 2 месеца след публикуването си, тя достига до 100 хиляди мобилни геймъри в района.

Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения е Check Point Cardio. Компанията предоставя цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели и притежава телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време, с повече от 35 500 пациентски досиета.

Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света спечели Датекс. Компанията вече 28 години е световен лидер в производството на фискални устройства, а в последните години е все по-активна и в разработката и производството на мобилни платежни терминали. Продуктите на компанията се изнасят в над 100 страни от всички континенти. За последните 5 години фирмата е произвела над 2 500 000 платежни терминала.

Коментар