Първи спад на пазара за смартфони

За първи път през 2017 г. световният пазар на смартфони регистрира спад

Световният пазар на смартфони отбеляза първия си спад през миналата година, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC. Очаква се обаче още тази година пазарът да се върне към растеж.

Според анализаторите, доставките на смартфони в глобален мащаб възлизат на 1,46 млрд. броя през 2017 г., което е с 0,5% по-малко спрямо предходната година. Спадът от 5% в Китай се е оказал доста тежък фактор, който е повлиял на целия пазар.

В региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) продажбите са намалели с 3,5%, докато американският пазар е с нулев ръст. Потенциалът на развиващите се пазари остава висок, предвид многото потребители, които досега не са ползвали смартфони.

Сегментът на премиум устройствата възлиза на около 20% от целия пазар на смартфони. Но конкуренцията там се засилва и консолидацията е неизбежна, отбелязва IDC.

Прогнозата за 2018 г. сочи ръст от няколко процента на пазара за смартфони. Очакваният средногодишен ръст в периода 2017-2022 г. е 2,8%, като в последната година продажбите ще достигнат 1,68 млрд. броя.

Над 85% от смартфоните, доставени в света през 2017 г., работят под управление на операционна система Android. Делът на тези устройства ще нарасне леко до 2022 г.

През миналата година в света са продадени около 216 млн. iPhone устройства, благодарение на което iOS зае почти 15% от световния пазар на мобилни операционни системи. Всички останали платформи събират едва 0,1%.

Коментар