Четвърт от ИТ бюджетите отиват за киберсигурност

Загубите от кибератаки при големите корпорации са се увеличили за една година от $861 хиляди до $992 хиляди средно за киберинцидент

Компаниите по целия свят все по-често оценяват разходите за информационна сигурност като стратегическа инвестиция, която им дава предимство спрямо конкурентите, сочи проучване на Лаборатория Касперски.

Загубите от кибератаки продължават да растат. През 2017 г. разходите за справяне с последствията от един киберинцидент са коствали на компаниите от средния и малък бизнес около $87,8 хиляди спрямо $86,5 за предходната година.

Що се отнася до големите корпорации, загубите от кибератаки при тях са се увеличили за една година средно от $861 хиляди до $992 хиляди за инцидент, сочи анализът на Лаборатория Касперски, публикуван тази седмица.

В подобна ситуация компаниите са принудени да заделят по-големи бюджети за обезпечаване на сигурността. В световен мащаб близо една четвърт (23%) от ИТ бюджетите отиват за киберсигурност.

Най-сериозни са щетите от инциденти с участието на т.нар. трети страни, т.е. при изнесена инфраструктура, изтичане на данни от партньори и проблеми с облачни услуги.

Коментар