Salesforce надвиши очакванията, поскъпва

Резултатите на облачния CRM доставчик Salesforce.com за финансовата 2018 година превишиха прогнозите на анализаторите. Приходите на американската компания се оказаха над очакванията на пазара, което доведе до поскъпване на акциите й.

За последния тримесечен период, приключил в в края на януари, чистата печалба на Salesforce възлиза на 67,6 млн. долара, или 9 цента на акция, в сравнение със загуба от 51,4 млн. долара, или 7 цента на акция, за същия период на миналата година.

Приходите на компанията за периода ноември-януари бележат ръст от 24%, достигайки 2,85 млрд. долара, докато пазарните анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха продажби в размер на 2,81 млрд. долара за тримесечието.

Като цяло за финансовата 2018 година Salesforce отчита рекордни приходи от 10,48 млрд. долара, което е с 25% повече спрямо предходната година. Ръстът на компанията е обусловен от силното търсене на облачни услуги за управление на продажбите и маркетинг. Така например, флагманският продукт Sales Cloud е донесъл на компанията 931,8 млн. долара през тримесечието, спрямо 804,9 млн. долара година по-рано.

Тъй като Salesforce продава софтуер като абонамент, приходите не идват веднага, а поетапно, и затова инвеститорите наблюдават важен показател като отложените приходи. Към края на януари те възлизат на 7,1 млрд. долара, или с 28% повече, отколкото година по-рано.

Отчетът на Salesforce показва, че през миналото тримесечие приходите от абонаменти и услуги достигат 2,66 млрд. долара, бележейки ръст от 26% на годишна база. Продажбите на професионални услуги са нараснали през този период със 7% до 196 млн. долара.

След публикуване на финансовите резултати, акциите на Salesforce поскъпнаха с 2%, достигайки максимална стойност 118,09 долара, но при затваряне на борсата се установиха на 116,25 долара, отбелязва MarketWatch.

Коментар