Музикални плеъри ще носят рекорди на спортистите


Компаниите все по-често вграждат музикални плеъри в най-различни технологични джаджи, предмети от бита, дори в дрехи и аксесоари. Така те се надяват да привлекат потребители, които искат да слушат любимата си музика навсякъде и по всяко време.
Последната тенденция е предлагане на специализирани плеъри за спортуващите.

Много хора вече са изпитали благотворните влияния, които оказва слушането на музика по време на физическа активност. Това в повечето случаи води до повдигане на духа и настроението, зарежда с положителна енергия и желание за работа. 

Полезен ефект от музиката по време на спорт е синхронизирането на физическата дейност с музикалния бийт. Когато човек едновременно тича и слуша музика, той несъзнателно спазва музикалното темпо и го превръща в темпо на джогинга. Именно поради подобни съображения, още робите в древните галери са гребали под звуците на барабани, които са координирали действията им.

Примери от съвременността също не липсват – през 1998 година е подобрен световният рекорд за бягане на 2000 метра. Хаил Гебрезелазие съобщава, че успява да реализира това постижение и благодарение на песента Scatman, която слуша по време на състезанието.

Музиката обаче е добре да се избира според вида на физическата дейност, показва опитът на професионалистите. Спортната история например познава и случай с боксьор от свръх тежка категория, свикнал да слуша японска класическа музика преди срещите си.

Ефекти като регулиране на спортното темпо, повишаване на духа и засилване на амбицията за победа са на път да превърнат музиката в поредния допинг за спортистите, прогнозират специалисти. Музика с бързо темпо кара хората да работят по-упорито, твърди професор Питър Тери, който е присъствал като психолог на цели седем олимпийски игри.

Конкретни продукти, които ще задоволяват желанието за слушане на музика от спортуващите, също са на път да излязат на пазара. Скоро компютърна компания сключи сделка с производител на спортни облекла за изработване на накитници с вградени mp3-плеъри.

Един от най-големите хитове сред спортистите се очаква да бъдат нови специални обувки с вградени плеъри. Особеното при тях ще бъде наличието на сензори, които ще регулират музикалното темпо според скороста и дължината на крачката на тичащия. Така той ще може да се увлече в бърз спринт, амбициран от бързото темпо на песента, или пък ще се опитва да тича равномерно, за да не забързва или забавя друго любимо парче.

Най-далече стигат прогнозите на анализатори, че в близко бъдеще спортистите ще използват при тренировки специални плеъри-импланти, които иначе ще бъдат забранени при състезанията. Щом вече импланти се използват за контрацепция, защо това да звучи невероятно?

Коментар