Продажбите на iPhone падат, заради по-дългия му живот

Смартфоните на Apple служат вярно на своите собственици в продължение на много години

Apple има славата на производител на качествени устройства, с дълъг срок на експлоатация. Това се потвърждава и от анализ на специалисти от компанията за пазарни изследвания Asymco, които са изчислили средното време за ползване на един епълски продукт, бил той iPhone или Mac.

Несъмнено, iPhone е най-популярният продукт на компанията от Купертино, който й носи най-големи печалби, превръщайки я в номер едно на ИТ индустрията. И до ден днешен някои потребители на Apple все още ползват здравите си iPhone 3GS смартфони.

На практика обаче, въпреки доброто функционално състояние на айфоните си, много потребители се освобождават от старите устройства и си купуват нови модели. Проучването на Asymco за живота на iPhone и Mac анализира публично достъпни данни, за да стигне до извода, че средният експлоатационен срок на смартфоните и компютрите на Apple е 17 тримесечия, или 4 години и 3 месеца.

По данни на ИТ компанията, в световен мащаб са продадени 2,05 млрд. смартфона и компютъра с бранда на Apple. Около 750 милииона от тях вече не се използват. Според анализаторите, през 2008 г. средният живот на епълски продукт е бил година и половина.

Именно с удължения срок на експлоатация на айфоните се обяснява спадът в продажбите напоследък. Но, от друга страна, расте средната продажна цена на епълско устройство и така приходите на компанията продължават да нарастват.

Световният пазар на смартфони формира огромен бизнес с устройства втора употреба. Старите мобилни телефони, върнати от потребителите в някои страни, отново влизат в употреба след освежаващ ремонт. Анализът сочи, че 10% от глобалните продажби на смартфони всъщност са реновирани устройства.

Коментари по темата: „Продажбите на iPhone падат, заради по-дългия му живот”

добавете коментар...

  1. Benгал

    А продажбите не са ли паднали, поради грозния ретро дизайн? Почти всички гонят тънки рамки, включително епъл в десятката, а в осмицата са сложени дебели летви отгоре и отдолу, за да прилича на водомер. Лично на мен не ми допада и шантавата вежда в десятката, но за съжаление някои започнаха да я копират. Някак асиметрично стои и има вид на изгоряла част от дисплея. Е, иначе добре работят ябълките. Дума да няма!

  2. Фен

    Кои марки или по-скоро модели издържат 4 години? Абсурд. Единици. Камо ли пък почти всички. Почти всички нокии с фенерче и чернобял екран. Не и смартфони.
    Иван, заради цените им? Какво им е на цените? Цени като цени. Като на другите марки. И айде няма нужда и те като самсунг, ел ги и хуауей да правят по 100 модела в 50 различни класа. 3 е добре. Даже е много.

  3. Иван Т.

    Аз бих казал, че е заради цените им. А и те като вадят телефон на година или през година….какво очакват ? Че всеки ще изсипва една торба с пари всяка година ли ? Нормално… Сигурен съм, че и скъпите андройдски телефони не ги сменят всяка година. Какво пищят ? Хептен за мезе ги взеха тия консуматори…1500 лв всяка година ли да дават….смешници. Вземе да направят други модели, не да вадят по един по един.

  4. propov

    Хаха чудят се как да се оправдаят тияот Апфел. От 6 насам новите модели са с много проблеми.Хората ги продават след няколко неуспешни опита за ремонт. И минават на Андроид.Фактите са ясни. Счупи им се стомничката вече.

  5. Anonymous

    Правилно е, защото данните показват, че животът на айфон – т.е. времето за което го ползва един потребител , се увеличава. Това е тренд откакто айфон излезе на пазара и при насищането със смартфони, е логично да намаляват продажбите

  6. Богдан

    Такава издържливост имат почти всички телефони. Айде да не давам примери с брандове, но често става дума за много по-дълги срокове! Що за аргумент за намалели продажби?

Коментар