Графенови сандали пазят хладно на краката

Тъй като графенът има забележителни топлопроводящи свойства, обувките с него придобиват отлични способности за терморегулация

Графенови сандали могат да разхлаждат краката в горещото време. Те имат стелка от специален полимер със съдържание на графен и серия отвори, които позволяват проветрение на обувката.

Разработката е на Графеновата лаборатория при Италианския технологичен институт и италианска компания за обувки и бе показана по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018) в края на февруари в сектора за технологии на бъдещето.

BeDimensional, поделение на ИТИ, е разработил методология за смесване на графен с композити на база полиол и полуретан, обясняват от института. От тези материали се правят стелки за сандали.

Серия малки отвори между стелката и подметката подпомогат терморегулационните свойства на сандала

Тъй като графенът има забележителни топлопроводящи свойства, обувките с него придобиват отлични способности за терморегулация. Разсейването на топлината е с 30% по-голямо в сравнение с продуктите, които в момента са на пазара.

Идеята за сандалите с охлаждащите стелки се зародила в сътрудничество с компания производител на обувки, тъй като основният й пазар са страните от Арабския свят, споделиха разработчиците на технологията по време на MWC 2018.

За да подпомогнат терморегулационните свойства на сандала, изследователите решили да вградят и серия малки отвори между стелката и подметката. Въздушният поток в тези отвори подпомага разсейването на топлината.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар