4G мрежа на Луната ще свърже роувърите с базата

Луната скоро ще се сдобие с първата си мобилна телефонна мрежа, която ще позволява стрийминг на кадри с висока резолюция от лунния пейзаж към Земята, съобщи CBC Radio-Canada. Начинанието е част от проект за подкрепа на лунна мисия с частно финансиране.

Операторът Vodafone Германия, производителят на мрежови устройства Nokia и производителят на автомобили Audi обявиха, че работят заедно в подкрепа на мисията – 50 години след като първият астронавт на НАСА стъпи на Луната. Мисията се води от берлинската PTScientists и по замисъл трябва да стартира през 2019 г. на борда на ракета SpaceX Falcon 9.

Наричана просто „Мисия до Луната“, тя има за цел да се приближи до и да изучава лунния роувър Аполо 17 на НАСА, който беше използван през 1972 г. от последните астронавти, ходили по Луната – командир Евгений Сернан и Харисън Шмит.

По време на мисията Nokia Bell Labs ще създаде „ултра-компактна мрежа от космически клас“ с помощта на оборудване, което тежи по-малко от килограм. Vodafone ще я използва, за да настрои 4G мрежа. Тя пък ще свърже два роувъра Audi Lunar Quattro към базовата станция.

Компаниите се стремят да реализират първата частна мисия до Луната. Те обаче имат много силна конкуренция – най-вече заради наградата Google Lunar X, която обещава 30 млн. долара за отборите, изпратили мисия до Луната до 31 март 2018 г.

Пет компании вече получиха по 5,25 млн. долара за напредъка си досега. Някои казват, че действително планират да стартират свои мисии още през настоящата година.

Коментар