Китай и Русия ще строят лунна космическа станция

Луната се очертава като новата арена за надпревара между глобалните конкуренти
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай и Русия обявиха плановете си за съвместно изграждане на лунна космическа станция. Роскосмос заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения за разполагане на повърхността на Луната, в орбита или и двете.

В изявление на космическите агенции на двете страни се казва, че съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави. Целта е там да се извършват широка гама от научни изследвания, включително проучване и използване на Луната, съобщи BBC.

„Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователската и развойна дейност и използването на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждане на международна лунна научноизследователска станция”, се казва в изявлението.

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, заяви пред агенция Франс прес, че проектът е „голяма работа”. „Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай”, добави той.

Китай е сравнително нов играч в областта на космическите изследвания. Но миналия декември сондата Chang’e-5 успешно донесе скала и „почва”, събрани от Луната. Това бе ход, който се разчете от международната общност като демонстрация на нарастващата способност на страната да провежда космически проучвания.

Наскоро и САЩ обявиха планове да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена Артемида, предвижда мъже и жени да стъпят отново на лунната повърхност – нещо, което не се е случвало от 1972 г. насам.

Коментари по темата: „Китай и Русия ще строят лунна космическа станция”

добавете коментар...

  1. ха

    Луната е на САЩ. И точно в това е новината – че я строят на чужда територия. Ако строяха лунна база в Русия или Китай, то никаква новина нямаше да бъде това…

  2. Шабан

    Луната не е ли вече на САЩ. Тях някой питал ли ги е. Какви са тези свободни изречения.

  3. Марко

    По скромно мнение на пишещия, има голям шанс Китай да изпрати първия човек на Луната.

Коментар