Япония праща робот-трансформър на Луната

Трансформируемият лунен робот представлява 80-мм метална топка с тегло 250 грама
(снимка: JAXA)

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) е поръчала на компанията ispace да създаде малък луноход за провеждане на изпитания на Луната. С помощта на робота JAXA ще прави снимки на земния спътник и ще изследва реголита, който притежаващ високо корозивно въздействие.

„Трансформируемият лунен робот” ще бъде част от дебютна мисия на ispace. Подобен контракт компанията сключи и с ОАЕ. Ако мисията се увенчава с успех, Япония и ОАЕ ще се присъединяват към малкия клуб от държави, вкл. СССР, САЩ и Китай, които са организирали меки кацания на космически апарати на Луната.

До момента се знае малко за проекта. Съдейки по изображенията, предоставени от JAXA, лунният мини-роувър представлява 80-мм метална топка с тегло 250 грама, способна да се движи по повърхността на Луната на две колела.

Според JAXA, обемът на робота ще бъде намален по време на транспортирането, а в бъдеще той ще участва активно в лунни мисии. Движенията и комуникацията с лунния робот-трансформър ще бъдат наблюдавани с помощта на спускаем апарат.

Мини-роботът също ще помогне на JAXA да създаде голям луноход, предназначен за транспортиране на астронавти. Очаква се той да е готов до 2029 година.

Концепция на космическия апарат HAKUTO-R, който трябва да кацне на Луната през 2022 г.
(снимка: ispace)

Американските компании Lockheed Martin и General Motors също обявиха амбициозни проекти. Те възнамеряват да създадат съвместно „лунен бъги” за пилотираната програма Артемида на НАСА, която предвижда кацане на хора на Луната през 2024 г.

Междувременно и Канада обяви план да изпрати свой собствен роботизиран апарат на Луната до 2026 г. В проекта ще участва и НАСА.

Коментар