По пътя към генетичната модификация на човека

Изследванията с модификация на човешки ембриони повдигат етични въпроси
(снимка: CC0 Public Domain)

Генетичната модификация на хора, използваща технология CRISPR, е обект на ожесточен дебат както от етична, така и от правна гледна точка. Повечето учени сега се ограничават до изследвания върху микроорганизми и малки тъканни проби. Но поне от 2015 г. група китайски учени провеждат експерименти с човешки ембриони.

Първоначално изследванията се провеждаха върху нежизнеспособни ембриони, които бяха оплодени от два различни сперматозоида и не можеха да се развият в напълно оформен плод. Но в последните години учените вече експериментират с жизнеспособни ембриони, което е много уязвимо от етична гледна точка.

Китайските учени умишлено манипулирали с редки генетични заболявания ембрионите и след това се опитвали да ги излекуват с CRISPR. Те установили, че така могат напълно или частично да премахнат генетични заболявания от повечето ембриони.

Изследването повдига много нерешени етични въпроси, но ясно посочва бъдещето. Развиващите се ембриони могат да бъдат скринирани за генетични заболявания, аномалии и други проблеми, които след това да се отстранят с помощта на CRISPR или подобни техники.

Резултатите от изследването са публикувани още през 2017 г. в сп. Molecular Genetics and Genomics. В края на миналата година разузнавателните служби на САЩ предупредиха, че Китай, създава биологично подобрени супер-войници за Народната освободителна армия. Предстои да разберем докъде са стигнали експериментите с генна модификация на човека.

Коментари по темата: „По пътя към генетичната модификация на човека”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ех, колко е добре е, че има филми та нашите шпецове-кон-спиратори да гледат, да се впечатляват, да откриват света, а и понаучат нещо. И после развълнувани да ни го разказват из форумите.
    И книги, в същия смисъл, само дето картун нетуърк поколението малко ги отбягва.

  2. Anonymous

    Филмът представя недалечното бъдеще, в което обществото се движи от доброволната евгеника, а ДНК структурата определя социалните класи.

    Децата от средните и високите класи се селектират чрез генетична диагностика още преди зачатие, за да се гарантират най-добрите наследствени белези от техните родители.

    База данни съдържа пълната генетична информация и чрез биометрични способи моментално определя и класифицира хората на „валидни“ (тези създадени чрез генетична намеса) и „невалидни“ (тези създадени по естествен начин).

    Въпреки че дискриминацията на основа генетична принадлежност е забранена със закон, на практика „валидните“ индивиди получават управленските позиции, докато „невалидните“ са назначавани само на неблагоприятни работни места.

    „Гатака“ се концентрира основно върху опасностите и последиците, които се крият зад репродуктивните технологии, които от своя страна спомагат за развитието на евгениката.

    Филмът изследва темата за съдбата и начините, по които тя определя действията в живота на човек.

    Персонажите в „Гатака“ са поставени в постоянна вътрешна борба между устоите на това „перфектно“ общество и самите тях, в търсене на собствената си съдба определена от гените им.

Коментар