САЩ подозират Китай, че създава генно-модифицирани бойци

Създаването на супер-войници чрез генна модификация било цел на китайските военни учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай е провел изпитания с хора за създаване на биологично подобрени супер-войници за Народната освободителна армия, твърди висш американски служител. Представители на китайското правителство все още не са коментирали появилите се информации.

Джон Ратклиф, директор на националното разузнаване, заяви пред Уол Стрийт Джърнъл, че Китай представлява най-голямата заплаха за националната сигурност за САЩ. „Няма етични граници в преследването на властта от Пекин”, пише Ратклиф, бивш член на републиканците в Конгреса от Тексас.

Твърди се, че Китай се стреми да създаде „супер-войници” от вида, който познаваме от популярни холивудски филми като „Капитан Америка”, „Кървав изстрел” и „Универсален войник”.

Миналата година двама американски учени публикуваха доклад, който разглежда амбициите на Китай да приложи биотехнологии на бойното поле. Според тях, Китай се интересува от използване на технология за редактиране на гени, за да подобри способностите на хората – и може би на войниците.

По-конкретно, учените разглеждат китайски изследвания с помощта на инструмента за редактиране на гени CRISPR. Инструментът е използван за лечение на генетични заболявания и модифициране на растения, но западните учени смятат за неетично по този начин да се манипулират гени с цел подобряване на възможностите на здрави хора.

„Докато потенциалното използване на CRISPR за увеличаване на човешките способности на бъдещото бойно поле в момента остава само хипотетична възможност, има индикации, че китайските военни учени започват да изследват неговия потенциал”, пишат Елза Каня, експерт по китайски военни технологии в Центъра за нова американска сигурност и Уилсън Ворндик, консултант по въпросите на Китай и бивш офицер от ВМС.

„Съвременните биотехнологии и интеграцията им с информационни, нано- и когнитивни технологии ще имат революционно влияние върху оръжията и оборудването, бойните пространства, формите на война и военните теории”, заяви още през 2017 г. един забележителен китайски генерал, припомня NBC в публикация по темата.

Но предимството на бойното поле, което могат да осигурят подобни изследвания, изглежда е по-малък проблем отколкото последиците от подправяне на човешки гени. „Когато започнем да си играем с генетични организми, това може да има непредвидени последици”, казва известният анализатор Уилсън ВорнДик.

Посланието на Ратклиф е, че Китай е опасен противник, който застрашава американската икономическа и национална сигурност. „Китайската народна република представлява най-голямата заплаха за Америка днес и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в световен мащаб след Втората световна война”, пише той. „Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично.”

В интервю за Fox News Ратклиф призова новоизбрания президент Джо Байдън да „бъде честен” по отношение на Китай. Байдън и неговите съветници по външна политика са съгласни, че Китай представлява главна заплаха, но същевременно упрекват администрацията на Тръмп, че е предложила в отговор повече шум отколкото да направи нещо по същество, отбелязва NBC News.

Коментари по темата: „САЩ подозират Китай, че създава генно-модифицирани бойци”

добавете коментар...

  1. Хм

    Ей, някои прекаляват с амфетамините.

  2. Българин

    А пък на мен една жена на пазара ми каза, че Китай имали оръжие, с което могат да предизвикват земетресения по цял свят.

  3. Anonymous

    Китайската народна република представлява най-голямата заплаха за Америка днес и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в световен мащаб

  4. Anonymous

    вида, който познаваме от популярни холивудски филми като „

    Капитан Америка
    vs
    Генерал Китай

  5. Короната е игра

    Когато започнем да си играем с генетични организми, това може да има непредвидени последици.

  6. Anonymous

    Бежанци от КНР разказвали за стотици загинали от двете страни
    и за това, че Съюзът хвърлил ядрена бомба върху китайска секретна военна база или върху друг неизвестен враг.

  7. Cccp спасило сaщ

    пише той.
    „Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата

  8. Фофу

    Ята НЛО викаш и Съюзът хвърлил ядрена бомба върху китайска секретна военна база или върху друг неизвестен враг.

    Брей брат, ти си толкова високо, че нямаш стигане. Международните конспирации вече са нищо играчка за теб, вече си на ниво междугалактически.

    Ама иначе всичко е вярно. И български журналист е имало там, разбира се под прикритие осигурено от ДС. Гудьо Филанкишиев, познавм го лично и той всичко ми е разказвал.

    Но историята все пак става за сценарии на филм

  9. Хонконг знае за Гоби битка с нло

    През април 1970 г. над пустинята Гоби буквално на ята летели НЛО.

    Наблюдавали ги от Китай и Съветския съюз.

    СССР обвинил Китай, че пуска разузнавателни апарати. Китайците пък приписвали полетите на Съюза.

    На 24 април се случил инцидент, изострил ситуацията.

    В този ден един съветски бомбардировач излетял от Москва и според заповедта трябвало да се приземи във Владивосток.

    Над Сибир връзката с него внезапно прекъснала. Незабавно била организирана издирвателна операция – огромният район бил изследван от 200 самолета, но от бомбардировача нямало и следа.

    В тези дни радарите на системите за ПВО на страната регистрирали във въздушното пространство на СССР десетки полети на НЛО.

    Ракетите, които се опитвали да свалят предполагаемите разузнавателни апарати, не достигали целите си. Тогава военните специалисти и спецслужби решили да изяснят откъде са долетели тези обекти.

    Аналитиците реконструирали траекторията на техните полети и изяснили, че всички НЛО са се появили от регион, намиращ се на 1000 км североизточно от монголската столица Улан Батор.

    След два дни била дадена заповед за предислокация на големи сили на Съветската армия в този регион.

    Три дивизии с танкове, БТР, военна техника и щабове тръгнали в източна посока. Съветският съюз традиционно за подобни случаи информирал Запада, че войската се премества към място за военни учения.

    На 27 април китайската войска също преминала в движение.

    В Монголия започнало прехвърляне на дивизия, изведена от Северна Корея. В същото време съветски самолети провеждали наблюдения и заснемане от въздуха, след което авиацията буквално засипала подозрителния район с бомби. Медиите на двете страни заговорили за незначителни инциденти за нарушаване на границите.

    Но съвсем различно нещо можело да се чуе в Хонконг.

    Бежанци от КНР разказвали за стотици загинали от двете страни
    и за това, че Съюзът хвърлил ядрена бомба върху китайска секретна военна база или върху друг неизвестен враг. Френският журналист Пиер Гарден и американският му колега Дикс Лестър, които се намирали в Хонконг, също разбрали за граничния съветско-китайски конфликт. Дикс Лестър съобщил в сп. SAGA, че е открил и очевидци от ГДР.

    Младите хора отишли в Монголия по програма за студентски обмен и случайно станали свидетели на бойните действия. Те потвърдили всичко, което разказвали в Хонконг бежанците, включително и информация за разрушаване на „голяма военна база с многокилометрова система от тунели“.

    Какво всъщност се е случило там, не е ясно и до днес. Не последвали никакви официални коментари за събитията в пустинята Гоби от април-май 1970 година. Що за апарати са летели над граничните райони между СССР и Китай и какво отношение и имала секретната база, също остава загадка

  10. сащ има отговор

    Тръмп:
    САЩ разполагат с “хиперзвуково и хидрозвуково” оръжие

  11. Anonymous

    Нов доклад на комисия на Националната академия на науките е установил, че “насочено” микровълново лъчение е вероятната причина за разболяването на американски дипломати в Куба и Китай.

    Изследването, поръчано от Държавния департамент, е поредният опит да се намери причината за загадъчната болест, започнала да се появява в края на 2016 г. сред американския дипломатически персонал в Хавана.

Коментар