Звън у дома от… бойното поле

На повечето хора им се е случвало да предизвикат инцидентно телефонно обаждане, когато простичкият интерфейс на GSM-а пренабере последния набран номер. И неведнъж сте чували необичайни истории за подобна случка в неподходящ момент.

Но хроникьорът Джеф Нолан разкрива една крайна ситуация в сайта techdirt.com.Американски войник в Афганистан случайно набрал номера на родителите си в Орегон в разгара на сражение с бунтовници. Войникът притиснал апарата в “Хамър”-а си и звъннал… у дома.

Родителите на войника не си били вкъщи, но съобщението се записало на гласовата поща, като се чували изстрели, многобройни клетви и виковете на сина за проблемите с оръжието и за нуждата от още амуниции. Най-лошото е, че обаждането било преустановено, след като друг войник извикал “Пазете се – РПГ!” (ръчен противотанков гранатомет).

Както можете да си представите, родителите на момчето изпаднали в ужас, но накрая успели да се свържат със сина си, който казал, че е малко объркан от цялата история. И така, поуката е една: не забравяйте да активирате функцията за автоматично заключване на клавиатурата на мобилния си телефон, особено ако сте на… фронта.

Случката предизвика ожесточена дискусия. Сред най-обсъжданите теми е въпросът дали изобщо войниците имат право да носят мобилните си телефони по време на битка и това не ги ли излага на допълнителен риск.

Настоящ войник от щатската армия твърди, че когато отиват да патрулират, военните взимат със себе само най-необходимото – тук не се включват клетъчните телефони. Друг от коментарите допълва колко нелепо би било за войниците да се промъкват в засада, за да изненадат врага, и да им зазвънят мобилните апарати.

Участник във форума под статията твърди, че е чувал за използването на мобилни телефони като полеви способ за запазване на персоналните комуникации от британските пехотни части в Афганистан. На фронта те се справяли по-добре без радиостанции.

“Ако става дума за редовен патрул, войникът не би трябвало да носи телефона и техническите проверки щяха да го открият”, твърди друг от коментаторите.

“Когато чух новината, помислих, че става дума за видеоигра. Ако това е човек, който току-що се е събудил и е включил телевизора, той би решил, че пускат нов филм. Тъжно е, че сме станали толкова безчувствени”,  констатира един от форумистите.

Коментар