“Зелените” технологии – кауза и по-успешен бизнес

Ако се опитвате да спестите пари и фирмата ви да бъде по-ефективна, то е време да се замислите над идеите за „зелени” технологии. За да стане една компания „зелена”, тя трябва да използва възможно най-малко ресурси в името на общата кауза за опазване на природата. Това става чрез въвеждане на практики, фокусирани върху съхраняване, повторно използване и намаляване на „въглеродния отпечатък” на компанията върху планетата.
Що се отнася до малките компании, то последната цел е много лесно изпълнима чрез прилагане на добра телекомуникационна политика, така че повече служители да могат да работят от вкъщи, вместо да карат колите си до офиса и по този начин да допринасят за замърсяването на въздуха. Най-хубавото за вашата фирма в случая е, че, ставайки зелени, което е все по-засилваща се световна тенденция в икономиката за пестене на ресурсите, новите промени в бизнеса ви помагат и да намалите своите разходи и да увеличите печалбата си.
Доклад на EPA (Агенцията за защита на околната среда) показва, че повечето малки компании могат да намалят своите енергийни разходи с до 30%, без това да се отрази на тяхната производителност. От чисто технологична гледна точка, за да започнете да използвате зелени компютърни практики, не се нуждаете от никакви финансови инвестиции, или ако имат такива, те са минимални.
С няколко стъпки компаниите могат бързо да навлязат в дебрите на зелените ИТ практики.
Купувайте зелени продукти
Може би най-лесният начин да започнете е да купувате енергийно ефективна електроника, когато дойде време да подмените или да закупите ново оборудване. На пазара вече има продукти, които биха могли да намалят консумацията на електричество.
Управлявайте своята енергия
Погледнете своя контролен панел на десктопа ви. Много е вероятно да видите всичко, от което се нуждаете, за да успеете да управлявате своят разход на енергия по-добре. Вашата фирма може да спести по около 50 лв. на компютър годишно, просто като използвате възможностите за автоматично изключване на машините. След това, за да максимизирате спестяването на енергия, настройте компютрите си да влизат в режим „standby” или „hibernate” след 30-60 минути на неактивност. За да спестите още повече, нагласете мониторите да влизат в режим „sleep” след 5-20 минути на неактивност.
Направете си професионален енергиен одит и проследявайте енергийната употреба
Това със сигурност ще ви струва пари, но ако смятате вашата фирма да се задържи дълго време на пазара, то може би ще бъде разумна инвестиция. Когато разберете кое колко енергия харчи, то тогава ще можете и да изградите по-ефективна стратегия за пестене на енергия.
Просто кажете „не” на хартията
Колко често се е случвало да принтирате документ от 30 страници, когато сте могли да го прочетете, редактирате и коментирате също толкова лесно онлайн. Това е лош навик, от който всяка фирма, независимо голяма или малка, трябва да се отучи. Естествено има случаи, когато използването на хартия е неизбежно. Използвайте принтиране и копиране и на двете страни на листа. Разпространявайте документи по електронен път. Създайте сайт – портал за споделяне на съдържание. Рециклирайте това, което трябва да печатате. Ако имате възможност, използвайте технология за дигитален подпис и софтуер, който следи използването на хартия по отдели.
Рециклиране и справяне с електронните отпадъци
Повечето хора от технологичния свят знаят, че не трябва да се изхвърлят батерии в кофата за боклук, което се отнася и до използвани принтерни касетки, клетъчни телефони, флашки, стари или повредени лаптопи и т.н. По-голямата част от електрониката, която хората притежават днес, съдържа високи нива на олово и други токсични материали, които изискват специален начин на изхвърляне, за да не се окажат върху земята, с което ще отровят почвата и съответно ще заразят подпочвените води.

Коментар