САЩ ще заменят 25% от войниците с роботи

Министерството на отбраната на САЩ планира да замени 25% от войниците с роботи до 2040 г. На всеки 4000 единици в състава на бойните подразделения 1000 ще бъдат дронове и роботи с различно предназначение, съобщи генерал Робърт Кон на форум на военната авиация.

Роботизираните механизми и безпилотните летателни апарати имат редица предимства на бойното поле, но същевременно и някои недостатъци. Внедряването им обаче е неминуемо, предвид стремежа да се обезпечи по-висока сигурност за войниците и да се намалят на жертвите по време на война.

Роботите могат да изпълняват много сложни задачи, без да се уморяват и да зависят от природните условия. Все още обаче изкуственият интелект от метал не може да замени напълно живата сила, отбелязва slashgear.com.

Във военния сектор е необходима високотехнологична революция, пише в доклада си Робърт Кон. Според специалистите, сериозният пробив във военното дело ще настъпи между 2030 и 2040 г. Човечеството ще получи технологии, които в момента присъстват само в научно-фантастичните филми и книги.

Армиите на някои страни вече разполагат с безпилотни апарати, способни не само да изпълняват разузнавателни мисии, но и да носят на борда си оръжия за масово поразяване. Голям принос за военните роботи има американската агенция за перспективни разработки DARPA, която организира ежегоден турнир между роботи.

В близките години се очаква да стане актуален въпросът за етиката и политиките на използване на роботи във военното дело, смятат анализаторите.

Коментари по темата: „САЩ ще заменят 25% от войниците с роботи”

добавете коментар...

  1. Б.Б.

    във войната няма правила.

Коментар