SAP жертва рентабилност заради облачна експанзия

Имаме смели амбиции в облака, заяви изпълнителният директор на SAP - Бил МакДермот

Имаме смели амбиции в облака, заяви изпълнителният директор на SAP – Бил МакДермот

Разработчикът на бизнес софтуер SAP AG преразгледа прогнозата си за оперативна рентабилност. По-рано немската компания обеща ръст от 35% по този показател до 2015 г., но сега очаква целта да бъде постигната през 2017 г.

Причината за понижаване на прогнозата за рентабилност е в активната облачна стратегия, която следва един от водещите доставчици на софтуер в света, предаде Блумбърг.

Напоследък все повече компании се отказват от инсталиране и управление на софтуер вътре в рамките на организацията, а предпочитат да наемат софтуер като услуга (SaaS). Основно предимство на модела SaaS за потребителите е липсата на разходи за инсталиране, обновление и поддръжка на софтуер и адекватен на нуждите му хардуер.

При тези условия, SAP и други софтуерни доставчици търсят баланс в продажбата на традиционни лицензи и облачни услуги. Ако компанията се ориентира към по-прогресивния уеб модел, то в бъдеще тя може да разчита на добри печалби, но в краткосрочен план е принудена да изразходва много средства за поддържане на сървъри.

„Имаме смели амбиции в облака. Решихме да жертваме краткосрочната рентабилност, за да се укрепим на облачния пазар”, коментира един от изпълнителните директори на SAP – Бил МакДермот.

По предварителни данни, приходите на компанията от облачни услуги през 2013 г. са нараснали със 158% до 697 млн. евро. По-голяма част от тях (633 млн. евро) идват от продукта HANA – платформа за управление на бази данни, които се поместват в оперативната памет. В момента HANA се ползва от над 2100 клиента по целия свят.

Като цяло, приходите на SAP за миналата година бележат ръст от 4%, достигайки 16,8 млрд. евро. Към 2017 г. компанията очаква да увеличи продажбите си до 22 млрд. евро, от които 3-3,5 млрд. ще дойдат от облачни услуги. За да постигне тази цел, SAP планира няколко поглъщания, съобщи МакДермот.

Коментар