Аутсорсинг компания отвори офис в Пловдив

Влизането на Aii Data Processing в Пловдив бе обвено на пресконференция (снимка: plovdiv.bg)

Влизането на Aii Data Processing в Пловдив бе обвено на пресконференция (снимка: plovdiv.bg)

Aii Data Processing, една от големите аутсорсинг компании в страната, откри наскоро офис в Пловдив и вече наема служители. Очакванията са до края на годината да бъдат открити 50 работни места, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов, цитиран от сайта на Община Пловдив.

В момента персоналът на Aii Data Processing наброява 380 души. Компанията има офиси в София и Велико Търново, а този в Пловдив е третият в страната, съобщи изпълнителният директор Илия Кръстев.

Aii Data Processing създава съдържание за компании като Блумбърг, Ройтерс, Файненшъл таймс и други. Дейността й е насочени главно към американския и британския пазар, като оперира с над 30 езика.

Аутсорсингът е секторът с едни от най-високите средни заплати, коментира Илия Кръстев. В Пловдив ще се наемат приоритетно млади хора с два чужди езика, единият от които английски, поясни Светослав Богатинов – директор „Човешки ресурси” в компанията.

Аутсорсингът е и сред малкото индустрии  с бърз растеж в страната. Това са компании, които предлагат изнесени услуги за големи международни клъстери.

Позитивите от бързото развитие на този сектор са в това, че създава нова ниша в страната, в която млади и добре образовани хора могат да работят в международна среда и да се развиват още по време на следването – нещо, което ги задържа в България и в градовете, където се развива тази индустрия, коментира Стефан Стоянов.

Пловдив има сериозен потенциал за развитие на сектора. Градът е университетски център, с голям човешки потенциал. През последните две години няколко аутсорсинг компании влязоха в града, като в момента в тях работят над 1000 души.

Коментар