Apple патентова матово черно покритие

Истински черен цвят е изключително трудно да се постигне в търговски продукт
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple подаде заявка за патент на „интензивно абсорбиращо светлина матово черно покритие” за редица продукти, включително iPhone, iPad, Apple Watch и лаптопите MacBook, в Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Заявката е озаглавена „Анодизирана част с матов черен външен вид” и очертава характеристиките на покритието и възможните производствени процеси за постигането му. В описанието се отбелязва, че покритието може да се използва върху редица метали и метални сплави, включително алуминий, титан и стомана, съобщи Mac Rumors.

Покритието се състои от анодизиран слой, който включва „произволно разпределени светлопоглъщащи елементи, способни да абсорбират видима светлина”. Слоят съдържа пори, в които се „вливат цветните частици”. Получената повърхност е „дълбоко, интензивно матово черно”.

Истински черен цвят е изключително трудно да се постигне, като повечето търговски „черни” продукти всъщност са тъмно сиви или сини. В заявката се посочва, че „само отлагането на частици багрило в порите на анодизиран слой е недостатъчно, за да придаде истински черен цвят”.

Един от проблемите е, че като цяло, колкото по-истинско е черното, толкова по-висок е блясъкът на покритието, което от своя страна отразява голямо количество видима светлина. При ецване на повърхността на анодизиран слой с пори, Apple е в състояние да абсорбира „цялата видима светлина”, за да осигури по-истински черен завършек, без да увеличава гланца.

Решението на Apple изглежда равносилно на съществуващите истински черни решения като Vantablack, което е едно от най-тъмните познати вещества, поглъщащо до 99,965 процента от светлината.

Въпреки че има и други опции като кожи, Apple никога не е предлагала матов черен MacBook. Компанията е експериментирала с редица матово черни покрития на други продукти, като например ‌iPhone‌ 7.

Заявките за патенти не могат да се приемат като доказателство за това какво Apple възнамерява да представи на пазара, тъй като много идеи никога не достигат до рафтовете на магазините. Но разкриват интересни подробности за технологиите, които Apple изследва и развива зад кулисите.

Коментари по темата: „Apple патентова матово черно покритие”

добавете коментар...

  1. Хмм

    Не ги мисли. iSheep обожават да дават по $1000 за ремонт.

  2. ..

    А, какво правим с топлината в този случай?

    Метали боядисани в черно, изложени на слънце през лятото, вдигат доста сериозни температури.

Коментар