Слънчева клетка поглъща цялата светлина

Нов тип слънчева клетка поглъща пълния спектър на светлината, като използва множество свързани компоненти вместо единични подклетки. Разработката е дело на инженери от Университета на Илинойс в Урбана – Шампейн, съобщи GreenTech.bg.

Панелите са в състояние да уловят различните дължини на вълната на светлина, така че могат да постигнат ефективност на преобразуване на енергията от 44% – в сравнение с около 29% при стандартни панели.

Проектът за слънчевата клетка е ръководен от проф. Джон Роджърс, който е работил в сътрудничество с компаниите Semprius и Solar Junction. Екипът е използвал техника за печат, за да постави изключително малки и тънки слоеве от полупроводникови елементи един върху друг.

Високоскоростният процес постига четворен „възел”: четири терминални слънчеви клетки, които могат да улавят по-голямо разнообразие от слънчева светлина. Полупроводникови материали формират първите три слоя, докато най-долният пласт е от германий.

За да повиши ефективността на това „чудо”, Semprius гарнирала технологията със специализирана оптика, която е състояние да концентрира разсеяната светлина повече от хиляда пъти.

Решетъчната структура на новия вид слънчев модул изисква композицията на слоевете да пасва съвсем точно. Това е трудно, тъй като с увеличаване на броя на пластовете става все по-трудно те да се напаснат точно.

Роджърс и неговият екип са създали и методи, които помагат да се избегнат евентуални интерфейсни отражения и термомеханичното натоварване. Сега екипът работи по създаване на подобни клетки с още повече пластове – пет или шест слоя, които ще са още по-ефективни в преобразуването на светлината.

Коментари по темата: „Слънчева клетка поглъща цялата светлина”

добавете коментар...

  1. Юзер

    Нека да усъвършенстват още и още. Това е пълно безумие да се ползват соларни панели с КПД или ефективност под 50%. Много хора източиха парички от нас да си правят частните соларни паркчета. Луди хора вместо пари за разработка и усъвършенстване на ефективността раздават пари на тлъсти мутри.

    Като стигнат ефективност от 75% тогава ще можем да говорим за масово комерсиално приложение и употреба без пилеене на пари на вятъра.

Коментар