Учени заменят рентгена с видима светлина

Учените се надяват да заменят рентгена с видима светлина при сканиране на живи тъкани

Учените се надяват да заменят рентгена с видима светлина при сканиране на живи тъкани

Медицината скоро може да получи безвредна алтернатива на рентгена. Учени от холандския университет Твенте са на път да създадат скенер, който работи във видимата светлина.

Освен че подобна технология е безвредна и по-информативна за целите на изследванията, тя позволява използване на лазер за хирургични операции, става ясно от скорошна публикация в Nature.

Принципно, видимата светлина прониква в тъканите, но силно се поглъща и разсейва. Този проблем може да бъде решен чрез технология, разработена по-рано за астрономията, която позволява възстановяване на разсеяната светлина.

В астрономията подобна технология се прилага за компенсиране на ефекта на разсейване в атмосферата. За целта се използват лазери, ултразвук и огледало. Учените се надяват чрез тази технология да заменят рентгена с видима светлина при сканиране на живи тъкани.

Разработката все още е на ранен етап, но учените са оптимисти. Ако експериментите се увенчаят с успех, то медицината ще получи една напълно безвредна алтернатива на рентгена и същевременно по-точна технология за изследвания на човешкия организъм.

Коментар