IBM изтегля изследователска дейност от Китай в Индия

|IBM съкращава изследователски позиции в Китай и открива нови в Индия 
(снимка: IBM Research)

IBM намалява персонала си от началото на миналата година и китайското подразделение не прави изключение. Съкращенията започнаха в края на юли и сега почти 1000 души загубиха достъп до корпоративни информационни ресурси, различни от имейл. IBM ще ограничи изследователската си дейност в Китай и същевременно ще я увеличи в Индия.

Според публикации на тайвански и китайски медии, служителите на изследователския център на IBM в Китай са загубили достъп до корпоративните ресурси е в края на миналата седмица. Съкратените са насърчени да присъстват на виртуална среща, насрочена за 26 август.

По-рано тази седмица ръководството е казало на служителите в IBM China, че изследователската дейност на компанията в страната ще бъде прекратена и, че нови изследователски позиции ще бъдат открити в Индия.

Основните клиенти на IBM в Китай са били големи държавни фирми, но сега американската компания предпочита да обслужва частни китайски компании или представителства на чуждестранни корпорации.

Очевидно подобни стъпки от страна на IBM са насочени към минимизиране на въздействието на американските санкции върху дейността ѝ в Китай.

В световен мащаб IBM също намали броя на служителите многократно през последните две години. През януари 2023 г. компанията обяви планове за съкращаване на 3900 души, с намаляване на персонала до 80% в някои области. Освен това IBM спря да наема служители и обяви планове да замени до 8000 позиции с изкуствен интелект.

Коментар