Технологичният бизнес се консолидира около БРАИТ

„В условията на все по-голяма нестабилност в държавата, широки обединения като БРАИТ са крайно необходими”, казва Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ (снимка: Юлиян Христов / за БАСКОМ)

Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) разширява своята представителност сред високотехнологичните индустрии. Към нея се присъединяват три нови влиятелни организации – Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската Финтех Асоциация (БФА) и ИКТ Клъстер – Варна.

Обединението на напредничавите технологични бизнеси в България цели дa отстоява конкретни стратегически политики в областта на бизнес средата, образованието и върховенството на закона. Асоциацията се стреми да постигне качествен скок в продуктивността на българската икономика и ефективността на публичния сектор, така че България да бъде сред държавите – лидери в Европа. Работодателската асоциация ще кандидатства за участие и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Преди два месеца БРАИТ обяви безпрецедентно обединение на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании, представляващи високотехнологичната икономика на България. Обединението представлява над 20% от БВП на българската икономика и е в основата на нейната конкурентоспособност и дигитална трансформация.

„В условията на все по-голяма нестабилност в държавата, широки обединения като БРАИТ са крайно необходими, за да държат в дневния ред на обществото и на политиците важните теми, които касаят стратегическото икономическо развитие на България”, каза Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ.

„Надяваме се, че БРАИТ ще помогне икономиката на страната да се трансформира в модерна, ефикасна и устойчива, тъй като технологиите са гарант за развитието на всички сектори на обществено-икономическия живот”, заяви председателят на УС на БАИТ Ирина Радоева.

По нейните думи, това е вертикален процес, започващ от дигитална модернизация на образованието, с цел развитие на технологични знания и умения в подрастващите, до ускоряване на навлизането и използването на системите за електронно управление.

„Убедени сме, че това ще бъде дългосрочно усилие, в което БРАИТ е този партньор, с който  държавата е необходимо да си сътрудничи, като технологичните организации имаме готовност да предоставим целия си експертен капацитет”, допълни Радоева. 

Според Емил Цанков, председател на УС на ИКТ Клъстер – Варна, представителите на високотехнологичния сектор трябва винаги да търсят иновативни решения и да създават съвместни възможности за развитие.

„С участието ни в БРАИТ се стремим да разширим нашето влияние и да дадем своя принос към стратегическите промени в областта на ИКТ, както и да поддържаме стабилно и устойчиво развитие на нашия регион. В ИКТ Клъстер – Варна вярваме, че синергията между различните технологични организации и институции е ключът към успешното реализиране на потенциала на България като лидер в дигиталната трансформация”, подчерта Емил Цанков.

Валери Вълчев, съучредител и председател на Българска Финтех Асоциация, сподели, че финтех секторът в България води пътя към новаторски напредък и трансформираща промяна в индустрията на финансовите услуги. „Решихме да подкрепим БРАИТ, защото споделяме идеите им за развитието на България, благодарение на силния ни технологичен сектор и иновативен потенциал”, каза той.

Коментар