Собственикът на Lidl и Kaufland прави милиарди от ИТ услуги

По стъпките на Amazon: Schwarz Group развива силен бизнес с облачни ИТ услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Групата Schwarz, собственик на германските вериги супермаркети Lidl и Kaufland, активно развива ИТ бизнеса си. Става въпрос за предоставяне на облачни изчисления и услуги за киберсигурност на корпоративни клиенти от подразделението Schwarz Digits.

Schwarz Group започна да внедрява ИТ услуги през 2021 г. със система, предназначена за вътрешна употреба. Целта беше преди всичко да се премахне зависимостта от трети страни, отбелязва Файненшъл Таймс.

Тъй като в Германия нямаше подходящи доставчици, групата се опита поне да използва европейски доставчици на услуги, за да избегне съхраняването на данни в други юрисдикции. След като стигна до заключението, че нито един съществуващ доставчик не може да отговори на нуждите ѝ, групата реши да създаде своя собствена облачна услуга – StackIT.

През 2023 г. Schwarz Digits стана независим оперативен субект. Годишните приходи на подразделението достигат 1,9 милиарда евро и за него работят приблизително 7500 души. Клиентите на Schwarz Digits включват немската компания за корпоративен софтуер SAP, футболния клуб Байерн Мюнхен и пристанището на Хамбург, наред с други.

Основното предимство на облачните услуги на Schwarz Digits е, че всички клиентски данни се обработват и съхраняват изключително в Германия и Австрия, където се прилагат строги закони за поверителност и защита на данните.

През 2023 г. Schwarz Group реши да се впусне в AI технологиите, като придоби миноритарен дял в немския стартъп Aleph Alpha. Основана през 2019 г., тази компания разработва големи езикови модели (LLM). Стартъпът се фокусира върху концепцията за „суверенитет на данните”.

Aleph Alpha предлага своите LLM на корпоративни клиенти и държавни агенции. В края на миналата година стартъпът ръководи кръг от финансиране на стойност над 500 милиона долара, в който Schwarz Group беше един от инвеститорите.

Според Аксел Оперман, собственик на германската ИТ консултантска компания Avispador, фокусът на Schwarz Digits върху облачните изчисления, киберсигурността и AI е бил „добре обмислен”, тъй като и трите области представляват значителен интерес за клиентите.

Всъщност Schwarz Digits се превърна в сериозен регионален конкурент на такива гиганти като Amazon Web Services (AWS), Google Cloud и Microsoft Azure. Въпреки това, за да достигне международно ниво, според Оперман, Schwarz Digits трябва да разполага с развита партньорска мрежа.

Коментари по темата: „Собственикът на Lidl и Kaufland прави милиарди от ИТ услуги”

добавете коментар...

  1. Анна Стефанова

    Поредната платена статия, за да се говори за тях. Изсипаха се едни безумни пари в неща, които не разбират. В Шварц ИТ работят всичко друго, само не и ИТ специалисти: педагози, социолози и прочие никому ненужни псевдо разбирачи, които са там, понеже сериозна немска ИТ компания не би ги назначила. ИТ специалистите бяхме бавно и мъчително тормозени от протежетата педагози на чичко Волф, инициирал безумния Клауд. В проекта работеха и доста българи, с които от немска страна се държаха меко казано като подметки. Шефчетата в България обаче се кланяха със свитата си на Кумчо Вълчо, щото и те самите са едни специалисти, че по-добре да стоят там.

  2. :o)

    Някой ще си помисли че тия с престилките от Кауфланд се хващат нещо ИТ да работят в свободното си време и собственика изкарвал милиарди от ИТ услуги 🙂

    А то просто ИНВЕСТИРАЛ , СЪЗДАЛ изцяло нов бизнес щото му трябвало да се обслужва сам себе си и покрай това и други.
    И сега от тоя бизнес, който изобщо не зависи от никакъв кауфланд и лидл си дошли едни приходи. Ама колко са разходите и първоначалната инвестиция? Тва не се коментира. Само МИЛИАРДИИИ МИЛИАРДИИИ 🙂

  3. Чичо Гошо

    Немска IT !!!!

  4. Да

    Събота и неделя копаят картофи!

  5. did

    Всички “страхотни” фирми правят някакви “страхотни” неща и правят много пари… Кой произвежда ?

  6. Чичо Скруч

    За джуниър ли става дума ?

  7. БабаВуна

    Повече от 5к лв не дават,
    Бегай бегай…

Коментар