Френски съд удължи задържането на Павел Дуров

Павел Дуров е в очакване на обвинение или освобождаване от ареста
(снимка: Pavel Durov / Instagram)

Съдия от Париж удължи задържането на основателя и изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров с 48 часа, съобщиха медиите в страната. Срокът на задържане e увеличeн на 96 часа, след което Дуров или ще бъде обвинен, или пуснат на свобода.

В особено тежки случаи, когато обвинението е свързано с наркотрафик или тероризъм, задържането може да бъде удължено до 120 или 144 часа. След това, дори ако съдията реши да освободи задържания, може да му бъдат добавени още до 20 часа задържане в помещенията на криминална полиция, в случай, че обвиняемият трябва да бъде доведен в съда.

Павел Дуров има френско гражданство. Той беше задържан на парижкото летище вечерта на 24 август. Според съобщения в местните медии, причината за ареста е липсата на модериране в месинджъра на Telegram и нежеланието за сътрудничество с властите.

Поради това, основателят на платформата може да се счита за замесен в различни престъпления, включително свързани с тероризъм, измами и трафик на наркотици. Парижката прокуратура обеща да даде официален коментар по въпроса по-къспо днес, 26 август.

Коментар