Франция арестува Павел Дуров, липсвала модерация в Telegram

Интернет предприемачът Павел Дуров има сериозни проблеми с властите във Франция
(снимка: Pavel Durov / Instagram)

Павел Дуров, основателят и главен изпълнителен директор на месинджъра Telegram, беше арестуван в събота вечерта на летище Льо Бурже във Франция. Интернет предприемачът е задържан със заповед, издадена след предварително разследване от френската полиция, съобщи ТВ каналът TF1.

Павел Дуров е арестуван около 20:00 часа в събота, докато слиза от частния си самолет на летище Льо Бурже при пристигането си от Азербайджан. 39-годишният бизнесмен е бил придружен от бодигарда си и жена.

Арестът е извършен от жандармеристи на транспортната полиция, след като Дуров е добавен в списъка на издирваните лица. Причината за ареста е заповед за обиск, издадена от Френския национален отдел за криминални разследвания въз основа на определено предварително разследване.

В момента Дуров е в ареста в очакване на съдебно заседание, което ще се проведе след няколко часа. Официални обвинения може да бъдат повдигнати още днес или утре. Няма съмнение, че след като му бъдат повдигнати обвинения, той ще бъде задържан, тъй като има достатъчно средства да избяга от френското правосъдие, коментира TF1.

Според медията, причината за ареста е нежеланието на Дуров да сътрудничи на местните власти в борбата с престъпността и тероризма. Предполага се, че разузнавателните служби са изискали от основателя на Telegram да разкрие ключовете за криптиране или други данни за потенциални престъпници, използващи месинджъра.

Сега ръководителят на Telegram може да бъде обвинен в съучастие в много престъпления, включително особено тежки: тероризъм, трафик на наркотици, измама, пране на пари и т.н.

Властите смятат, че Дуров е позволил „неизчислим брой престъпления” да бъдат извършени чрез Telegram и не е направил нищо, за да спре тези престъпления (проблеми с модерацията), а също така не е сътрудничил на властите.

„През годините [Telegram] се превърна в платформа номер 1 за организираната престъпност”, коментира ситуацията един от разследващите.

Павел Дуров има френско гражданство. Според предварителните обвинения, той може да получи до 20 години затвор.

Шефът на Telegram е знаел, че е персона нон грата във Франция и редица други държави, където силите за сигурност са наблюдавали месинджъра, твърдят медийни репортажи. Заповедта за задържане е валидна само на френска територия и Дуров е знаел, че има опасност да бъде задържан, но все пак е отлетял за Франция по неизвестна причина.

След новината за ареста на Дуров, курсът на криптовалутата TON падна с повече от 15%, а NOT се понижи с 5%. Според неофициални източници, месинджърът Telegram има одобрен план за действие в случай на арест на основателя Павел Дуров.

Коментари по темата: „Франция арестува Павел Дуров, липсвала модерация в Telegram”

добавете коментар...

  1. Георги

    Не е разчистване на сметки това. Това е поредният опит Службите да получат достъп до разховорите провеждани в Телеграм. Както слушат всички останали за Зукера и подобни. Путин се бори над 10г. да вземе ключовете за дешифриране. Телеграм до преди
    Ковид беше блокиран за ползване и сваляне в Русия, но това не сработи. Сега Франция смятат, че ще иткрият топлата вода.
    А до “Лилипутин” не го прави съучастник в нищо освен, че дава свобода на хората. Кой, как и за какво ползва продукта не е негова отговорност! Така както ако продавам наркотици или правя нещо незаконно в Месинджър или Whatsapp, ако тъпаците не ме хванат не значи, че Зукито е виновен за това!!!
    Дори Телеграм да изчезне, има още много методи по които тези неща се случват и службите нищо не могат да направят по въпроса….

  2. Лилипутен

    Да обясня на олигофр3на “Юзер” , че
    Телеграм се използва за организиране на трафик на хора, стоки, услуги и наркотици от години, защото липсва администриране от страна на Дуров и компания, което го прави съучастник, но за да разбереш това, трябва да не си кух.

  3. Юзер

    Изобщо има ли някакви доказателства за всички тези обвинения? Няма никаква логика да бъде обвиняван за неща, които някои потребители са правили. Аналогично би трябвало Зукера от Фейса да бъде също в затвора. Мирише на разчистване на сметки саморазправа и произвол от властите.

Коментар